Президентът Доналд Тръмп е взел решение да въведе "достатъчно големи" мита върху вноса на китайски стоки в САЩ. Това е станало след съвещания в Белия дом с участието на министърът на финансите Стивън Мнучин, съобщи "Ню Йорк таймс".

Според информацията, ще бъдат обложени 800 категории китайски стоки, а очакваните приходи за щатите са 50 милиарда долара. Явно Тръмп повече не смята, че влиянието на Пекин върху Северна Корея е достатъчен фактор за намаляване на напрежението по линия на взаимната търговия.

Министър Мнучин е бил против въвеждането на митата, но едва ли ще успее да убеди Тръмп в това.

На обща пресконференция в Пекин с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, който е там на държавно посещение, китайският министър на външните работи Ван И заяви ,че страната му ще даде достоен отговор на такива мерки.

"Има два варианта в тази ситуация-първият, сътрудничество и взаимна изгода. Вторият-конфронтация и загуби и за двете страни. Ние избираме първия вариант, надявам се, че Вашингтон ще направи отговорен и мъдър избор", каза китайският дипломат номер 1.

САЩ и Китай водят от седмици преговори за търговските си отношения. Имаше сигнали, че Тръмп ще приеме китайските предложения, които включваха и допълнително закупуване на американски стоки за 70 милиарда долара и намаляване на тървоския дефицит. Но явно това вече се е променило и новите мита, които Тръмп ще въведе, могат да разпалят поредната търговска война.