Иранският риал потъва седми месец поред, като стойността му спрямо долара рухна двойно. Въпреки че цените на петрола от няколко седмици показват тенденция към покачване, това не се отразява на иранския валутен пазар.

Засега правителството в Техеран е задължило Централната банка на страната да продава долара по 42 000 риала, но на практика такава цена просто няма. реално доларът се търгува по над 60 000 реала.

Гражданите на страната не могат да държат повече от сума във валута, равна на 10 000 евро, ако имат повече, трябва или да я предадат на Централната банка за съхранение, или да я продадат. Забранена на територията на Иран е и търговията с криптовалути.

Причина за валутния колапс в Иран е опасението, че Тръмп ще отмени свалянето на санкциите срещу страната и участието на САЩ в сделката с Техеран. Всичко ще се изясни на 12 май-до тази дата на Иран му бе позволено да доставя и продава петрол в Европа и да използва валутните си резерви в чужбина ,които са 100 милиарда долара.

Ако споразумението бъде отменено, това ще е удар върху иранската икономика, защото приходите от продажби на петрол ще секнат. В момента страната продава по 2 милиона барела дневно, но участието й във войната в Сирия придава на ситуацията геополитически акцент и реакциите на Запада и САЩ могат да са неочаквани.