Президентът на САЩ Доналд Тръмп критикува председателя на Европейската централна банка Марио Драги относно направените от него по-рано днес коментари, в които той призовава за евентуални допълнителни промени в политиката на ЕЦБ, като заяви, че тези промени ще предизвикат нелоялна европейска конкуренция спрямо Съединените щати.

"Марио Драги току-що обяви, че ЕЦБ може да предостави по-големи стимулиращи мерки, което веднага свали еврото спрямо долара. От своя страна това ще доведе до нечестна по-лесна европейска конкуренция спрямо САЩ. Те (Европа) се измъкваха по този начин от години, заедно с Китай и други", напуска Доналд Тръмп в Туитър.

Нападките на Тръмп са факт, след като по-рано във вторник Марио Драги заяви, че ЕЦБ ще трябва отново да разхлаби паричната си и лихвена политики, вероятно чрез нови съкращения на лихвените ставки, или чрез нови покупки на активи, известни като "количествени улеснения", ако инфлацията в еврозоната не се повиши устойчиво към целевото ниво от малко под 2 на сто.

Изказването на Драги доведе до рязко поевтиняване на еврото към двуседмично дъно около 1,1181 долара с поглед обратно към серията ключови двегодишни дъна за единната европейска валута от април и май малко над 1,1100 нивото (най-евтино евро от май 2017-а година насам).

Трябва също така да се има предвид, че търговските отношения между САЩ и Европейския съюз се влошават, но преди месец Белият дом избра временно примирие, отдавайки приоритет на търговското противопоставяне с Китай.