Най-скъп токът в Европа утре ще е в Сърбия - 203,74 евро за мегаватчас, показват данните на платформата energylive при затварянето преди малко на европейските енергийни борси в сегмента "ден напред". Сделките са на база утрешен ден на доставка /11 ноември/, отбелязва БТА. Потребителите в Румъния ще плащат по 202,02 евро за мегаватчас.

Българската независима енергийна борса (наравно с Гърция) се нарежда на едно от челните места по цена на електроенергията с ден за доставка за утре с 201,74 евро /394,57 лева/ за мегаватчас. У нас се наблюдава с 4,7 процента по-висока стойност в сравнение с вчерашното затваряне на борсата. За последните пет дни сегмента "ден напред" в страната ни токът е най-скъп с доставка за утре. В сегмента "в рамките на деня" среднопретеглената цена с ден за доставка за днес, 10 ноември, пък е 416,12 лева за мегаватчас.

Въпреки увеличението с 3,1 процента спрямо вчерашното затваряне, най-евтиният ток утре ще е отново в Полша - 124,04 евро за мегаватчас. На следващо място се нарежда Нидерландия с 182,38 евро за мегаватчас. На тази борса цената за утре се повишава с 3,4 на сто спрямо днешната. Борсите в Испания и Португалия затвориха днес със спад от 8,1 процента и потребителите в тези страни ще плащат утре по 183,21 евро за мегаватчас. Това е и най-голямото ценово понижение сред европейските борси. Най-силно поскъпване е отчетено на общата борса за Германия и Люксембург - с 8 на сто до 190,43 евро за мегаватчас.

Източник: Еnergylive