Асоциацията на търговците на нехранителни продукти изрази безпокойство от заповедта на здравния министър, която според тях, води до неравно третиране на търговците, съобщи Нова тв. От бранша са на мнение, че зелените сертификати ощетяват крайния потребител, без да предпазват неговото здраве. Изпълнителният директор на Асоциацията Галин Попов обясни, че заповедта третира неравно търговците, които продават нехранителни стоки и тези, които търгуват предимно с хранителни. Според него чрез административните мерки от заповедта се получава пренасочване на потребителите. Намираме я за неправилна и несправедлива, категоричен е Галин Попов.

"Загубите, които търговците на нехранителни продукти търпят, са около 50 на сто. Не може магазини с площ под 300 кв. да се третират като места, които могат свободно да се посещават без зелен сертификат. Именно там става навалицата. В големите магазини можем да осигурим огромно пространство на всеки един клиент", обясни той.

Според Галин Попов има няколко мерки, които биха облекчили ситуацията.

"За да има равнопоставеност, колегите от хранителния бранш да си обособят нехранителните стоки и да има пропускателен режим за тях", коментира още изпълнителният директор.

От Асоциацията на търговците на нехранителни продукти се надяват на диалог с властите, като за момента не предвиждат протестни действия.