30% от търговците на дребно са убедени, че в следващите три месеца цените ще продължават да растат, сочат данните на Националния статистически институт от традиционното изследване за бизнес климата. Показателят се подобрява с 1,4 пункта през февруари спрямо януари. 

Предприемачите в четирите наблюдавани сектора - търговия на дребно, услуги, строителство и промишленост, очакват продължаващ ръст на цените. При услугите е 20 процентът на мениджърите, които дават подобен отговор. При търговията на дребно - отговор за по-високи цени са дали 30,2 на сто от анкетираните търговци, които подчертават, че по-ниското търсене е проблем пред бранша.

В строителството очакванията за по-високи цени се споделят от близо 32% от предприемачите, докато при промишлеността - от малко над 17 на сто. Във всички сектори водещ проблем е несигурната икономическа среда, следван от недостатъчната работна ръка.

Междувременно данните за цените в промишлеността показват понижение през януари спрямо декември с 2,2 на сто. На годишна база за първия месец на годината обаче общият индекс бележи ръст от 16,8 на сто. 

Владимир Иванов: Има злоупотреба при формирането на цените на храните 

По-рано пред БНТ председателят на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов коментира, че "има злоупотреба с търговско положение при формирането на цените на храните". Според него много търговци вървят към свръх рентабилност и това изкривява пазара. Той обаче се обяви против налагането на таван на цените, защото според него, това ще доведе до още по-голяма изкривяване на пазара, отколкото би имало ползи. По-рано и служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов каза пред bTV, че "не можем да говорим за таван на цените".

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища е необходимо спешно държавата да постави като абсолютен приоритет развитието на земеделския сектор, а малките производители да формират обединения, с които да противостоят на едрите търговски капитали. "България има потенциал да храни 30 млн. души и трябва да използваме това. Съответно, трябва обединение на земеделските производители като противодействие на големия търговски капитал. Я си представете сега да имаме една обща аграрна камара и млечен борд, който да направи магазини в цялата страна. Какво ще се случи с пазара - дали ще са същите цените?!", попита риторично Иванов.

Икономистът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова пък казва, че при положение, че има спекула у на, таванът на цените е едно от възможните решения на проблема. "Има очевидно договаряне между големи търговски вериги, така че да поддържат сравнително високи цени по определени механизми. И да виним, и да не виним КЗК, обаче, очевидно тя не може да сложи подслушвателни средства на собствениците на големите вериги. Хората в бранша се познават много добре, чисто приятелски също, и те няма как да не си говорят и обменят информация", посочи тя.