Сривът на туризма заради пандемията от Covid-19 може да струва над 4 трилиона долара на световната икономика за 2020 и 2021 година, сочи доклад на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД), предаде БТА.

В световен план ударът, нанесен от Covid-19 върху международния туризъм, е довел до загуба от над 4 трилиона долара за световния БВП, само за 2020 и 2021 година, се казва в документа.

Международният туризъм и секторите, зависещи от него, са понесли загуба, изчислявана на 2,4 трилиона долара през 2020 година в резултат на прякото и непряко отражение на силния силното намаляване на международните туристи.

Възможно е и тази година да бъде регистрирана подобна загуба, предупреждава докладът, в който се уточнява, че възстановяването на туризма ще зависи в голяма степен от масовото разпространение на ваксините срещу Covid-19 в световен мащаб.

"Светът се нуждае от глобално усилие в подкрепа на ваксинациите, които ще позволят да се предпазят работещите, да се смекчат социалните последици и да се вземат стратегически решения за туризма предвид потенциалните структурни промени, посочи Изабел Дюран, и.д. генерален секретар на УНКТАД.

Ваксинациите не напредват с еднакъв темп в различните страни - някъде те са под 1 процент от населението, а на други места - над 60 процента, отбелязва докладът. В него се изтъква, че загубите за туризма са по-големи в развиващите се страни.

За 2021 година са съставени три повече или по-малко песимистични сценария, като в най-оптимистичния се прогнозира спад на туристическите пътувания средно само с ... 63 на сто.

Международната организация по туризъм (МОТ) посочва, че според експерти от сектора не се очаква възстановяване на обичайния туристически поток преди 2023 година и дори по-късно. Основните пречки са ограниченията за пътуванията, бавното овладяване на вируса, слабото доверие на пътниците и неблагоприятна икономическа среда.

Броят на международните туристически пътувания е намалял със 74 процента през 2020 година спрямо 2019-а и началото на 2021-а е било още по-мрачно за повечето дестинации със среден световен спад от 88 процента спрямо периода преди пандемията.

Най-засегнатите региони са Североизточна Азия, Югоизточна Азия, Океания, Северна Африка и Южна Азия. Най-малко засегнати са Северна Америка, Западна Европа и Карибите.

"Днес международният туризъм е като преди 30 години. Все едно сме през 1980-те години като пътникопоток, отбелязва Зорица Урошевиц от МОТ.

В доклада се предупреждава, че заетостта е застрашена, тъй като неквалифицираните работници, останали без работа заради намалението на туристите, вероятно няма да си намерят работа другаде.

Според МОТ застрашените преки работни места, свързани с туризма, са между 100 и 120 милиона.