Вече има първа оферта от търговец в кампанията за групова покупка на климатици, обявена от Асоциация "Активни потребители", съобщи за БТА нейният председател Богомил Николов.

Кампанията ще продължи няколко месеца, ще изчакаме да се съберат оферти и ще изберем най-изгодната, каза още той и допълни, че до около месец предложенията на търговците ще бъдат обявени. Тогава може да има "вторичен бум" от потребители, защото те в момента не виждат за какво се записват, обясни Николов.

Желаещите да си купят климатик, могат да се запишат на сайта на кампанията безплатно и необвързващо, и след получаване на офертата да преценят дали искат да сключат договор за покупка. Целта е покупка на по-ниска цена, като при групови кампании в други страни спестяванията са били в размер на 10-20 процента. Сайтът за групови покупки е модел за борба с инфлацията, като организацията търси качествени артикули вместо клиента. Данните на сайта показват, че над 200 души са се записали към момента да си купят климатик по този начин. От асоциацията планират това да е първата от редица кампании, като изтъкват, че груповите поръчки са позната практика в Западна Европа.

"Навсякъде това е проработило досега, ако има някаква разлика между нас и някоя друга европейска нация, тя е в много ниската степен на доверие във всичко. И когато има такова силно недоверие в обществото, хората започват да не вярват на нищо и на никого и така пропускат възможности", коментира Богомил Николов.