Инспектори от НАП разкриха над 300 000 тона зърно с неизяснен произход при проверка на зърнена база в с. Свобода, край бургаския град Камено. Контролните действия са извършени съвместно със служители от Министерство на земеделието и храните и МВР, съобщиха от Приходната агенция.

По-рано "Флагман" и bTV съобщиха, че полицията е блокирала зърнобаза на големия завод "Севан" в село Свобода. Било е спряно товаренето на зърното от камионите на кораб, който чака на пристанището в Бургас. 

Проверката в базата край Камено е част от продължаващата от началото на март кампания на НАП, като намерението е да се гарантира спазването на всички законови изисквания, регламентиращи доставките и търговията със зърно, олио, брашно, захар и др., отбелязват от агенцията.

Откритите в силоза край Бургас пшеница, царевица и слънчоглед нямат документи, които да установяват произхода им, а фирмата собственик на зърнобазата е отказала да съдейства на проверяващите.

"Служителите от звеното за фискален контрол осъществяват непрекъснато наблюдение и анализ на доставките и търговията със зърно, олио и други хранителни продукти. Търговците и производителите трябва да са наясно, че ние имаме информация и няма да допуснем заобикаляне на данъчните изисквания. Благодаря на колегите за ежедневните усилия и добре свършената работа", каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран в съобщението.

"Севан" е най-големият износител на зърно в България и е бургаска фирма. Ние сме с най-голям оборот в рамките на 30-те най-големи данъкоплатци в България - не в зърнения бранш, а от всички видове бизнес. Фирмата има 700 служители, 200 камиона с шофьори, служители в самата база, в офиса ни също", обясни юристът на компанията Александър Кръстанов.