Русия обмисля да позволи на търговците на дребно да внасят продукти от чужбина без разрешението на собственика на търговската марка, съобщи антимонополният орган в петък, след като световните производители спряха продажбите или износа заради нейната инвазия в Украйна.

Разрешаването на "паралелен внос" всъщност показва тежкия удар, който понася руската търговия на дребно от западните икономически санкции и решенията на международни фирми като H&M и Nike да ограничат дейността си в страната, отбеляза Ройтерс.

Федералната антимонополна служба (ФАС) заяви, че нейният ръководител се е срещнал с директора на най-големия онлайн търговец на дребно в Русия Wildberries, с когото е обсъдено легализиране на паралелен внос. И двете страни са изразили увереност, че този ход ще има положителна роля за потребителите и руския бизнес.

ФАС заяви, че е подготвила проект за регламентиране на паралелния внос - понякога наричан още "сив внос" - който се обсъжда от правителството.

"Инициативата на ФАС, позволяваща паралелен внос, ще бъде ефективна мярка за подкрепа... На малкия и средния бизнес ще бъде разрешено законно да внасят чуждестранни стоки, без да търсят допълнителни разрешения, а потребителят ще получи достъп до по-широк асортимент от стоки от високо качество на разумни цени", каза в изявление генералният директор на Wildberries Татяна Бакалчук.

"Това е особено важно за социално значими стоки като лекарства, храни и детски продукти", добави Бакалчук.

Руското правителство предложи набор от мерки за подкрепа в опит да подкрепи икономиката си, изправена пред западните санкции заради конфликта в Украйна. Въпреки това Кремъл е изправен пред най-тежката си икономическа криза след падането на Съветския съюз през 1991 г., заключава Ройтерс.