Скок на цените на олиото и оранжерийните домати по борсите и тържищата
За последните пет работни дни хранителните продукти на едро поскъпнаха с 3.41%, а на годишна база, спрямо 26 март 2020 г., цените са нараснали с 0.50 на сто
При общо взето сезонна стабилност на цените на едро на храните по стоковите борси и тържищата през последната пълна работна седмица на март (22-26) прави впечатление резкият скок на цените на олиото и на оранжерийните домати, съответно с 12.9% до 3.07 лв./литъра и с 40.8 на сто до 3.28 лв./кг.
И при двата продукта една от причините е лошото време през първата половина на седмицата, което затрудни доставките, но има и специфични. Например при оранжерийните домати, които са предимно от български производители, доставките са намалели не само през отминалата седмица, но и през предишните две, отчитат търговците по тържищата.
При олиото, обаче, е редно да се отбележи, че същественото повишение отразява тренда при изкупуване на суровината (слънчогледа). По данни Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) към 17 март 2021 г. изкупната цена на слънчогледа е скочила с 51.7% спрямо същата дата година по-рано (от 683 лв./тон към 18.03.2020 г. до 1 036 лв./тон към 17 март 2021 година).
Цените на едро на слънчогледовото олио на тържищата в страната се движи в диапазон от 1.86 лв./литъра в Плевен до 2.40 лв./литъра в Смолян или разлика от 0.54 лева, сочат съпоставителните данни на цените по области на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Според МЗХГ, маржът между цените на едро и на дребно на олиото е средно 0.42 лв./литър за големите супермаркети и 0.59 лв./литър за по-малките магазини.
Ценовата ножица по области продължава да се разтваря
И при другите 9 храни, за които ДКСБТ прави съпоставка по области, ценовата ножица е съществена, но най-голяма е при кашкавала "Витоша" - 4.76 лева (от 8.04 лв./кг в Ловеч до 12.80 лв./кг в Монтана), разлика от 4.75 лева има при кравето сирене (от 4.25 лв./кг в Сливен до 9.00 лв./кг в София), при каймата смес разликата е 4.16 лева (от 3.84 лв./кг до 8.00 лв./кг във Велико Търново), разлика от 2.40 лева има при зрелия фасул (от 2.60 лв./кг в Стара Загора и Ямбол до 5.00 лв./кг във Велико Търново), при замразеното пиле разликата е 1.95 лева (от 3.00 лв./кг до 4.95 лв./кг в Добрич), разлика от 1.20 лева е отчетена при ориза (от 1.40 лв./кг в Бургас до 2.60 лв./кг във Варна), при брашното тип 500 разликата е 0.64 лева (от 0.66 лв./кг във Враца до 1.30 лв./кг в Бургас), разлика от 0.60 лева има при захарта (от 1.20 лв./кг в Ловеч и Стара Загора до 1.80 лв./кг в Силистра), при яйцата разликата е 0.05 лева (от 0.18 лв./броя във Варна, Плевен и Хасково до 0.23 лв./броя в Ямбол).
Седмичната равносметка
През последната пълна работна седмица на март (22-26) храните на едро отново поскъпнаха, след две поредни седмици на поевтиняване. Седмичната равносметка показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поскъпналите са 25, поевтинелите са 6 и без промяна в цената са 3.
През отминалите пет работни дни цените на храните по стоковите борси и тържищата се повишиха с 3.41%, докато в предходните две седмици спадаха: в периода 15-19 март цените на едро се понижиха с 0.45%, а в периода 8-12 март поевтиняха с 0.64%. Това показват седмичните бюлетини на ДКСБТ. Последното поскъпване на храните регулаторът отчете през периода 1-15 март, когато цените на храните на едро нараснаха с 0.32%, след като преди това две поредни седмици също поскъпваха: с 0.70% (22-26 февруари) и с 0.71% (15-19 февруари). Преди това една седмица (8-12 февруари) ДКСБТ отчете поевтиняване с 2.40 на сто.
През последната седмица януари (25-29) и през първата на февруари (1-5), храните по стоковите борси и тържищата поскъпнаха съответно с 2.59% и 2.06 на сто.
Преди това, три поредни седмици от началото на годината, храните на едро поевтиняваха, съответно с 2.43% през първата седмица на януари (4-8), с 0.65% през втората (11-15) и с 1.83% през третата (18-22).
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.608 пункта към 26 март, спрямо 1.555 пункта към 19 март, или седмично нарастване с 3.41 на сто.
От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 април), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поскъпнали с 2.81% на сто.
На годишна база, спрямо 19 март 2020 година, ИТЦ се е повишил с 0.50% (от 1.615 пункта), сочат обобщените данни на ДКСБТ.
При основните месни, млечни и други продукти
през отминалата работна седмица преобладават поскъпващите храни, като трендът е доста широк - от минус 0.2% до плюс 12.9 на сто. На седмична база най-много е поскъпнало олиото (+12.9% до 3.07 лв./литъра), следвано от пилешките кренвирши (+3.3% до 4.02 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+3.3% до 5.60 лв./кг), ориза (+2.7% до 2.29 лв./кг), лещата (+2.4% до 2.52 лв./кг), брашното тип 500 (+2.0% до 1.01 лв./кг), замразеното пиле (+2.0% до 4.16 лв./кг), прясното мляко, 3% масленост (+1.7% до 1.80 лв./литъра), захарта (+1.5% до 1.38 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+0.5% до 1.91 лв./кг) и кравето сирене (+0.3% до 7.01 лв./кг). Без промяна в цената са зрелият фасул (3.71 лв./кг) и яйцата (0.19 лв./броя).
Поевтинели са само варено-пушения салам (-0.3% до 8.70 лв./кг) и кашкавалът "Витоша" (-0.2% до 11.02 лв./кг).
На годишна база, спрямо 26 март 2020 година, също преобладават поскъпналите храни. Най-много е поскъпнало олиото (с 0.95 лева от 2.12 лв./литъра преди година), следвано от ориза (с 0.32 лева от 1.97 лв./кг), лещата (с 0.26 лева от 2.26 лв./кг). Най-много е поевтиняло пакетчето краве масло 125 грама (с 0.21 лева от 2.12 лв./броя), следвано от пилешките кренвирши (с 0.03 лева от 4.05 лв./кг) и брашното тип 500 (с 0.01 лева от 1.02 лв./кг).
При зеленчуците
наблюдаваните от ДКСБТ поскъпналите също са повече от поевтинелите, като трендът при тях също е широк - от минус 7.3% до плюс 40.2 на сто. На седмична база най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+40.8% до 3.28 лв./кг), следвани от морковите (+12.2% до 0.83 лв./кг), пипер червен от внос (+2.1% до 2.95 лв./кг), кромид лук зрял (+1.5% до 0.69 лв./кг) и оранжерийните краставици (+0.7% до 2.69 лв./кг). Без промяна на цената са картофите (0.61 лв./кг).
Най-много са поевтинели краставиците от внос (-7.3% до 1.65 лв./кг), следвани от зелето (-5.2% до 0.73 лв./кг) и доматите от внос (-1.1% до 1.77 лв./кг).
На годишна база всички наблюдавани от ДКСБТ зеленчуци са поевтинели, с изключение на оранжерийните домати, които са поскъпнали с 0.43 лева от 2.85 лв./кг преди година. Най-много са поевтинели на годишна база червеният пипер от внос (с 0.71 лева от 3.66 лв./кг) и картофите (с 0.64 лева от 1.25 лв.кг).
При плодовете
на седмична база има относителен паритет - колкото да поевтинелите, толкова са и поскъпналите, като трендът е нормален за сезона - от минус 1.7% до плюс 2.2 на сто. На седмична база ДКСБТ отчита най-голямо повишение на цените на едро на портокалите (+2.2% до 1.38 лв./кг), следвани от лимоните (+1.7% до 1.81 лв./кг) и бананите (+0.5% до 2.15 лв./кг). Поевтинели са ябълките (-1.7% до 1.19 лв./кг) и мандарините (-1.1% до 1.87 лв./кг).
На годишна база, както и при зеленчуците, поевтинелите плодове са повече. Най-много са спаднали цените на лимоните (с 1.44 лева от 3.25 лв./кг преди година), следвани от мандарините (с 0.26 лева от 2.13 лв./кг), ябълките (с 0.15 лева от 1.34 лв./кг) и бананите (с 0.10 лева от 2.25 лв./кг), а без промяна в цената са портокалите (1.38 лв./кг).