Късно снощи съдебни пристави са посетили офис на компанията Nord Stream AG в кантона Цуг, Швейцария и са описали намиращото се там имущество. Това съобщи ТАСС, като се позова на два независими източника.

Акцията е заради влязно в сила решение на Стокхолмския съдебен арбитраж, според което "Газпром" трябва да плати на украинската компания "Нафтогаз" 4.63 милиарда долара за недоставен по украинската газопреносна мрежа природен газ за Европа. Арбитражът призна дълговете на украинската компания и така сумата, която руската компания дължи е 2.6 милиарда долара.

Днес официално и президентът на Украйна Порошенко обяви ,че страната му е задействала процедура по взискване на дълга от руската компания, като се е обърнала към съдебните власти в Швейцария, Холандия и Великобритания.

В Швейцария "Газпром" има две фирми - Nord Stream AG и Nord Stream 2, в първата държи 51% от акциите, а на втората е едноличен собственик. Първата компания управлява доставките на природен газ по газопровода "Северен поток", а втората ще строи новия газопровод "Северен поток-2".