Държавата ще възстановява до 25 на сто от допустимите разходи, свързани с производството на филми на територията на страната, съобщи пред журналисти Калина Константинова, заместник-министър на икономиката. Тя представи насърчителната мярка, която се въвежда с промените в Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия (ППЗФИ), одобрени от правителството вчера, предаде БТА.

Заделените за целта средства са около 15 млн. лева - за чуждестранни и български продукти.

По думите на Константинова общият ефект от тази мярка ще е дългосрочен и ще се измерва в пъти.

Ако успеем да привлечем големи имена и все повече големи филмови продукции, това ще допринесе не само за развитието на този сектор, но и на български малки и средни фирми, които могат да се включат като подизпълнители в определени дейности, свързани с производството на филми, допълни заместник-министърът.

Константинова изтъкна, че по този начин ще се даде възможност за развитие на креативния клъстер в България.

Домакин на пресконференцията беше "Ню Бояна", а заместник-министърът изтъкна приноса на компанията за високите темпове на развитие на производство на филми в страната.

Калина Константинова съобщи, че от "Дисни" вече са взели решение да стартират свой проект в България и изрази надежда да бъдат привлечени още много водещи компании и тази индустрия да се развие в пълния й потенциал.

Заместник-министърът на финансите Виолета Лорер посочи, че филмовата индустрия е реклама на България. Не само имаме професионалисти, инфраструктура и природа, имаме и цялата IT индустрия, която е бъдещето на креативната индустрия. Имаме едни от водещите продукти, които правят анимация, и се ползват навън, защо да не ги използват при нас, коментира заместник-министърът.

Налице са най-добрите намерения, които в скоро време ще получат и реализация, заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който също присъства на пресконференцията.

Какво се променя в нормативите

С приетите от кабинета изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за филмовата индустрия (ППЗФИ) се създават необходимите нормативни условия, свързани с привеждане в действие на схемите за държавна помощ, прилагани в областта на филмовата индустрия.

За адаптирането на българската филмова индустрия към изискванията и реалностите на 2021 г. с приетите промени в чл. 17 от ЗФИ се променят бюджетите на отделните схеми за държавна помощ в посока увеличаване, като се предвижда осигуряване на субсидия за създадените изцяло две нови схеми за държавна помощ - за възстановяване на разходи, и за подпомагане на създаването на филмови сериали.

С регламентираните в ППЗФИ условия и ред за предоставяне на нова държавна помощ чрез двете изцяло нови схеми, българската филмова индустрия ще се доближи до стандартите на европейската практика и тенденции в областта и културните потребности на обществото, отбелязаха вчера от пресслужбата на кабинета.