Позицията на Германия да разреши построяването на газопровода "Северен поток-2" укрепи стремежа на България да създаде на своя територия газов хъб с помощта на Москва.

Това анализира руският сайт "Вести финанс". Според него, София се опитва да получи същата договореност, както Германия с "газпром" и така да си осигури преминаването на руски природен газ от втората тръба на "Турски поток".

За да получи зелена светлина от Брюксел за хъб обаче, България трябва да осигури три независими един от друг доставчици на природен газ. В противен случай ще си остане просто транзитна страна по пътя на руските доставки.

През 2017 година "Газпром" е доставил на държавите от Европейския съюз 155 милиарда м3 природен газ и още 23 милиарда на страни, извън съюза като Турция.

Ако "Северен поток-2" бъде построен, той ще транспортира 55 милиарда м3 природен газ- от Русия до Германия в обход на Украйна. "Турски поток" е с капацитет 32 милиарда м3 природен газ, така през Украйна ще минават около 90 милиарда м3 руски газ.

Тези два газопровода обаче ще направят две държави- Германия и Турция доставчици на почти 90% от целия продаван в Европа руски природен газ.

Българският премиер Борисов предложи да се изгради газов хъб недалеч от Варна, за да замени спреният "Южен поток". Той се надяваше Брюкселда се разбере с "Газпром" за това и така България да стане голяма транзитна територия за доставки на руски природен газ в Европа. Заедно с това, да получи по-ниски цени от "Газпром", както и сериозни инвестиции в инфраструктура на българска територия.

България възобнови преговорите с Москва през миналата година, на фона на активното строителство на "Турски поток". Предложено бе да се свърже втората тръба на газопровода с българската газопреносна система чрез конекторна връзка с Турция.

Това обаче не е единственият вариант- възможно е да се изгради газопровод през Гърция до Италия по дъното на Адриатическо море, както и да се използват тръбите на другия газопровод- ТАР, по който към Европа ще тече азербайджански природен газ.

Но ограничения капацитет на ТАР прави варианта с българската газопреносна система най-изгоден. Още повече, че Борисов пое при посещението си при Путин през май ангажимент да води съответните разговори в Европейската комисия за даване на разрешение.

Трудността идва от липсата на трети източник, освен доставките от Русия и Азербайджан, за да бъде признато право на България да създаде газов хъб. вероятността този източник да е собствен добив на природен газ или внос от румънски находища е малко вероятна.

Единствената възможност за София да реши този проблем е ако бъде разрешено на Германия да построи "Северен поток-2". Това ще се превърне в прецедент, който ще може да се използва навсякъде в Европейския съюз, стига да има условия за това.