Останаха броени дни до едни от най-светлите празници в годината, но предвидили ли сме достатъчен бюджет за най-скъпото време през годината, защото една от най-често срещаните грешки по времето на тези празници, е прекомерното харчене и често се случва разходите да надвишават нашия бюджет.

Определено разходите ще са доста по-големи, отколкото през изминалите години, поради кризата и инфлацията, която по данни на Националния статистически институт е прехвърлила 7 % до този момент. На трапезата ще сложим същите традиционни ястия, както винаги е било по обичай, предстои да пазарим подаръци или да планираме екскурзия и всичко това ще излезе доста по - скъпо.

В днешната класация експертите от портала "Моите пари" са подготвили няколко полезни съвета, които да ви дадат възможност да зарадвате любимите си хора, без да натоварвате бюджета си прекалено.

1. Планиране на бюджета

Покрай еуфорията около празниците е желателно да си направим детайлен разчет на ежемесечните разходи и да преценим колко по-рано е добре да започнем да спестяваме и заделяме. Експертите съветват да отсеем най-належащите разходи като вноски по кредит, месечен наем, сметки за битови нужди и други, и да направим преценка с какви доходи оставаме. Така доста по -предвидливо можем да започнем да спестяваме навреме, без това да товари бюджета ни в последния момент.

2. Направете си списък

Преди да пристъпим към така дългоочакваното пазаруване е добре, първо, да си направим списък с желаните подаръци. Така ще имаме възможност да следим за определени отстъпки и оферти, които могат да ни спестят доста средства, които да инвестираме в по-качествени и смислени подаръци, или пък да спестим. Също така списъкът може да ни помогне да избегнем импулсивните и необмислени покупки, за които в последствие съжаляваме.

3. Пазаруване с дебитни и кредитни карти

В днешно време пазаруването с дебитни или кредитни карти е изключително удобно и практично. С тях може да пазаруваме както онлайн, така и във физическите магазини. Кредитните и дебитните карти дават възможност да участваме в различни програми за лоялни клиенти и така да получим допълнителни отстъпки, когато пазаруваме. Една от най-изгодните програми, която е присъща за тях, е че може да получим Cashback при пазаруване във всички търговски вериги или в определени такива. Чрез тази функция потребителите имат възможността да върнат обратно по сметката си една част от похарчената сума, като това може да стане под формата на банкови преводи или ваучери за подаръци. Отстъпката може да варира между 0.50 % или 1 %, а понякога може да достигне до 25 %. Тя се формира от стойността на всяка покупка при плащане, а потребителите имат екстрата да възвърнат не малка част от похарчените средства.

4. Сравнете цените

Хубаво е да сравняваме цените на продукти и да знаем истинската им стойност, защото в голямата част от случаите така наречената "промоция" може да се окаже увеличение. Този търговски трик е много ефективен, защото масово хората се интересуват от промоционални продукти, без дори да имат представа за истинската им стойност, а в доста голяма част от случаите потребителите плащат повече, без да го осъзнават.

5. Не пазарувайте в последния момент

Често търговците вдигат драстично цените преди празниците, разчитайки на това, че много хора прибягват до пазаруване в последния момент, като така ги поставят в неизгодно положение. Всеки желае да зарадва любимите си хора и се принуждава да пазарува при доста по - високи цени, което лесно може да бъде избегнато. Започнете с пазаруването на коледни подаръци месец-два по-рано, което ще ви даде свобода, доста по-голям и богат избор и няма да ви притисне да пазарувате при неизгодни за вас условия.

6. Пазарувайте онлайн

В пандемичната обстановка, в която се намираме, е силно препоръчително да залагаме на оналайн пазаруването, както за наше собствено спокойствие и здраве, така и за да избегнем огромните опашки от хора, които чакат на касите, както и навалиците в магазините, които могат да превърнат пазаруването ни в доста изнервящо преживяване. Онлайн пазаруването предоставя възможността да спестим доста време, както и излишни средства - например тестове за Ковид 19. Другият плюс на онлайн пазаруването е, че определени сайтове предлагат опция за различни бонуси и отстъпки за новорегистрирани потребители. Често пазаруваме, без да сме се регистрирали в определения онлайн магазин, а по този начин пропускаме възможностите за различни атрактивни отстъпки за нови потребители. Много онлайн магазини имат политика да предлагат бонуси, ваучери, както и промоционални кодове за регистрирани потребители. Отстъпките за новорегистрирани потребители обикновено варират между 5 % и 15 %, а на места и доста повече.