Щатските пазари приключиха поредна сесия с повишения с навлизането все по-напред в сезона на отчетите. В същото време инвеститорите очакват с нетърпение речта на американския президент Доналд Тръмп за Състоянието на съюза, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи с ръст от 170, воден от Apple и Intel.

Технологичният бенчмарк Nasdaq Composite записа увеличение от 0,7%, а широкият S&P 500 се покачи с 0,47% на фона на доброто представяне на технологичния и потребителския сектор.

Alphabet, Seagate Technology и Estee Lauder са сред компаниите, които представиха по-добри от очакванията отчети. Акциите на Alphabet обаче се търгуваха с леко понижение, след като компанията разкри спад в рекламните цени и растящи разходи. Книжата на Seagate също поевтиняха с 1%.

В същото време цената на акциите на Estee Lauder скочи с 12% заради по-добри от очакванията резултати.

Почти половината компании от S&P 500 са представили отчетите си досега, а около 70% от тях задминаха прогнозите на анализаторите, посочва The Earnings Scout.

Очаква се след края на сесията резултатите си да публикуват още редица компании, сред които са Disney, Electronic Arts, Snap и Spirit Airlines.

На облигационните пазари доходността по държавните ценни книжа се понижи, докато инвеститорите очакват речта на Тръмп.

Доходността по 10-годишните държавни облигации спадна до около 2,707 процента, а по 30-годишните държавни ценни книжа - до 3,041 процента.

На валутните пазари американският долар повиши стойността си спрямо кошница от валути.

Индексът на долара записа увеличение от 0,21% до 96,06 пункта. Бенчмаркът, който удари най-високото си ниво от повече от седмица по-рано през сесията - 96,12 пункта, бележи незначителна промяна за годината.

Еврото се търгуваше с понижение от 0,23% спрямо долара, след като ново проучване показа, че компаниите в еврозоната са се разширили с най-слабия си темп от средата на 2013 г. в началото на годината.

На петролните пазари цените на петрола преминаха през насечена търговия, отдръпвайки се от 2-месечните си върхове, след като слабите данни за заводските поръчки в САЩ възобновиха опасенията за забавяне на икономиката.

Въпреки спада инвеститорите очакват санкциите на САЩ срещу Венецуела и производствените квоти на ОПЕК да доведат до недостиг тази година, подкрепяйки цените.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI приключиха сесията надолу с 90 цента, или 1,7%, до 53,66 долара за барел. Сортът достигна най-високото си ниво от повече от два месеца - 55,75 долара за барел, през миналата сесия.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се понижиха с 41 цента до 62,10 долара за барел, което също е доста под двумесечния връх от понеделник - 63,63 долара за барел.

Златото също леко поевтиня, повлиян от по-скъпия долар и несигурността на пазарите. Контрактите върху ценния пазар приключиха с 0,10 долара надолу до 1319,20 долара за тройунция.