Саудитският петролен гигант "Сауди Арамко" (Saudi Aramco) съобщи днес, че чистата му печалба през второто тримесечие е 30,08 милиарда долара, което е значителен спад спрямо същия период през 2022 година, предаде Франс прес. Това се дължи на понижението на цените на петрола през последните месеци.

Този спад от 38 на сто на годишна основа следва понижение от 19,25 на сто през първите три месеца на годината.

"Намалението отразява най-вече влиянието от спада на цените на суровия петрол и отслабването на маржовете при рафинирането и химическите продукти", се посочва в комюникето на "Сауди Арамко", голяма част от който е собственост на саудитската държава.

"Добрите ни резултати отразяват устойчивостта ни и способността ни да се приспособяваме към пазарните цикли", заяви обаче главният изпълнителен директор на петролния гигант Амин Насер.

"Ще продължим да показваме способността си да отговаряме на нуждите на клиентите ни по света с високи нива на надеждност. За акционерите ни имаме намерение да започнем да раздаваме първия дивидент, свързан с представянето през третото тримесечие", каза още той.

"Сауди Арамко", подобно на други мастодонти в сектора, натрупа рекордни печалби миналата година заради скока на цените на черното злато, последвал руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година, както и икономическото възстановяване след КОВИД-19.

Цените на петрола се понижиха рязко през последните месеци заради риска от рецесия в света, който оказва натиск върху перспективите на търсенето.

През последните дни обаче цените на суровия петрол нараснаха леко заради забавянето на инфлацията в САЩ и стратегията за намаляване на производството от страните износителки на петрол начело със Саудитска Арабия.

Кралството, което е водещ износител на суров петрол в света, обяви през април, че намалява производството си с 500 000 барела дневно в рамките на координирано действие с други петролни сили, за да стимулира цените. Сега доброволното ограничение бе разширено до 1 млн. барела дневно.