Американското правителство е удължило разрешението за износ на втечнен природен газ до 2050 година. Това обяви късно снощи президентът Доналд Тръмп в реч в Тексас, предаде ТАСС.

Министерството на енергетиката уточни, че става дума за продажба на американски втечнен природен газ на страни, с които не са сключени споразумения за свободна търговия. Досега разрешението се удължаваше само за период от 20 години, допълни ведомството.

Министърът на енергетиката Дан Бруйет посочи в писмено изявление, че това решение ще бъде от полза както за САЩ, така и за съюзниците им по целия свят.

"Само тази година износът на втечнен природен газ ще свие търговския ни дефицит с над 10 млрд. долара. Освен това износът осигурява десетки хиляди работни места в САЩ и доведе до милиарди долари инвестиции в инфраструктура", отбелязва министърът.

По данни на министерството на енергетиката САЩ изнасят втечнен природен газ в 38 държави от пет континента.

Европа и втечненият газ

До 2029 година на пристанищата по основната европейска транспортна мрежа трябва да бъдат създадени инсталации за зареждане на корабите с втечнен газ. Това съобщи преди две години - на 3 май 2018 г., във Варна изпълнителният директор на "Морска администрация" Живко Петров, който участва в Европейски форум за морски транспорт - част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тогава Живко Петров каза, че изграждането на инсталациите е свързано със значителни инвестиции, както и с подмяна на флота, защото сегашните двигатели не могат да работят с втечнен газ. Европейски фондове ще подпомогнат корабособствениците за това, отбеляза той.

Чрез строящия се интерконектор между България и Гърция и след регазификация страната ни ще разчита на доставки на втечнен газ от САЩ, Катар и други страни. България притежава 20% от акциите на терминала за втечнен газ в Александруполис, Гърция. Газът, пренасян по тази връзка, ще се транспортира и чрез "Балкански поток".