Администрацията на САЩ е взела решение да продаде на Турция зенитни ракетни системи Patriot на обща сума от 3.5 милиарда долара. Това съобщи Управлението на Министерството на отбраната на САЩ по отбранително сътрудничество и безопасност DSCA.

Сделката включва 80 зенитни управляеми ракети Patriot MIM-104E и 60 ракети PAC-3, заедно с необходимото оборудване. Турция е поискала също 4 радиолокационни станции за управление на артилерийска стрелба AN/MPQ-65.

В мотивите за решението се казва, че сделката отговаря на интересите на външната политика и националната сигурност на САЩ и ще подобри безопасността на ключов съюзник в НАТО, който е на предната линия в борбата с тероризма.

Пентагонът вече е уведомил Конгреса за взетото решение и конгресмените имат 30 дни да одобрят или стопират сделката с Турция. В края на ноември представител на турския президент Ердоган заяви ,че страната му е готова да купи американските зенитни системи Patriot, ако получи добра оферта от Вашингтон. Решението на американската администрация се разглежда и като опит да не се допусне сделката на Турция с Русия за руските зенитни системи С-400, които не се вписват в стратегията на НАТО.