Търговският департамент на САЩ не се е отказал от налагането на мита за вноса на европейски автомобили в страната. В момента актуални са три варианта за тарифите, включително нова опция, засягащата и електрическите автомобили, пише WirtschaftsWoche, като се позовава на източници, близки до ЕС.

Първият вариант е да се увеличат митата за леките автомобили от сегашните 2,5% до 10%, изравнявайки по този начин тарифите, които в момента се налагат от ЕС за колите, които се внасят от САЩ. 

Вторият вариант включва митнически налози, които обаче да бъдат ограничи до технологично напреднали автомобили, като електрически автомобили, както и за части и компоненти за тях. 

Третата опция ще включва облагане с митa в размер на цели 25% на всички автомобили и авточасти, внасяни от ЕС.

Очаква се решението да бъде взето до 17 февруари ,след което ще бъде огласено от Доналд Тръмп, който ще даде и 90 дни срок за обсъждане и възражения срещу решението.

Европейският съюз от своя страна възнамерява да приложи мерки за противодействие на американските мита, като с мито ще се обложат американски стоки, внасяни в Европа на стойност 20 милиарда евро.

Миналата година Тръмп и Юнкер се договориха да отложат новите тарифи и мита, за да се договори споразумение за свободна търговия. Но преговорите така и не започват заради разногласията между страните от ЕС.