САЩ блокираха най-голямата сделка на руски самолети зад граница, съобщи Forbes. Става дума за доставка на 40 самолета Sukhoi Superjet 100 на Иран.

Управлението по контрол на задграничните активи на американското Министерство на финансите е отказало издаването на лиценз за сделката, заради наложените от администрацията на Доналд Тръмп санкции срещу ислямската република.

Американците имат право на вето върху такива продажби, тъй като 12% от компонентите на първия граждански лайнер на Русия са произведени от американски компании. Договорът за доставка на самолетите бе сключ4ена през април 2018 година, а Техеран планираше да замени старите модели "Боинг" и "Еърбъс" с руските самолети. Това бе принудително ,защото заради санкциите, иранците не можеха да купуват нови западни самолети, а също така и резервни части за тези, които вече притежаваха.

Общата сума на сделката бе около 2 милиарда долара. Тя бе особено важна за руската компания "Граждански самолети Сухой", която от 10 години произвежда Sukhoi Superjet 100 на загуба и крупната сума щеше да й позволи да излезе на печалба. Досега руските лайнери са продадени на Монголия, Словения и Ирландия. Но през ноември 2018 година ирландската компания се отказа от взетите на лизинг руски самолети заради постоянни технически проблеми и отмяна на полети.