Платформа за електронно плащане на пътна такса (за магистрали) в Сърбия започва работа днес, предаде Танюг, цитирана от БТА.

Компанията "Пътищата на Сърбия" стартира услугата, която ще функционира на територията на Сърбия и засега е достъпна само за физически лица.

В следващата фаза на функциониране на услугата, на основата на проведените до момента преговори, се очаква включване и на страните от региона. Това означава, че скоро плащането на пътна такса през платформата ще бъде достъпно в повече държави.

На потребителите на платформата е нужно устройство за електронно плащане на пътна такса и разплащателна сметка (дебитна/кредитна карта).

След използването на определена част от автомагистралата, пътните такси ще се начисляват автоматично през регистрираната карта.

На сайта "Пътищата на Сърбия" могат да се видят детайлни упътвания за работа с платформата.

Както стана известно от 1 януари компанията вдига пътните такси с 9%.

Цената на таксата за отсечката Белград - Димитровград /Цариброд/, която сега е 1310 динара /11,17 евро/, ще бъде 1427 динара /12,16 евро/ според курса на динара за 30 ноември. Пътната такса за отсечката Белград-Ниш сега е 890 динара /7,58 евро/, а от 1 януари ще бъде 970 динара /8,27 евро/.