Съдът на ЕС подкрепи искането на Полша да ограничи с 50 процента мощността на газопровода ОПАЛ, който свързва "Северен поток" с газотранспортната система на Централна и Западна Европа, предаде ТАСС.

"На основание принципа на енергийната солидарност съдът смята обосновано постановлението от септември 2019 г. по иска на Полша, съгласно което е взето решение за ограничаване на пропускателната способност на ОПАЛ с 50 процента", се посочва в документа.

Германия подаде жалба срещу това решение на 1 октомври 2020 година.

Според изискванията на третия енергиен пакет на ЕС обектите от енергийната инфраструктура на страните членки трябва да бъдат независими от компаниите производители на електроенергия и енергийни ресурси. За газопровода ОПАЛ това означава до 50 процента от капацитета на съоръжението да бъдат резервирани за транспортиране на газ от "алтернативни източници". Това на практика е физически невъзможно, тъй като ОПАЛ получава газ само от "Северен поток", отбелязва ТАСС.

Капацитетът на ОПАЛ е 36 млрд. куб метра годишно.

Решението на Съда на ЕС за ОПАЛ създава препятствие за инвестиции в газопреносната система на Европа, заяви руската "Газпром експорт" след публикуването на документа.