Индия забрани износа на бял ориз, с изключение на сорта басмати, като ограничението влиза в сила незабавно, сочи писмено изявление на Главна дирекция "Външна търговия" към индийското министерство на търговията и промишлеността, публикувано днес.

Индия е най-големият износител на ориз в света, а според местната Асоциацията на износителите на ориз забраната може да има въздействие върху пазара, сравнимо с това на войната в Украйна върху доставките на пшеница, съобщи Ройтерс.

Индийското правителството заяви, че налага забраната, след като цените на ориза на дребно се повишиха с 3 на сто в рамките на месец, тъй като късните мусонни дъждове увредиха посевите.

Докато закъснелите мусони причиниха голям недостиг на дъжд до средата на юни, то след това проливните дъждове причиниха значителни щети върху засетите площи с ориз.

Индия е източник на повече от 40 процента от световния износ на ориз, но ниските запаси предполагат, че всяко намаляване на доставките може да тласне нагоре цените на храните.

"За да се осигури адекватна наличност на бял ориз на индийския пазар, без да се взема предвид ориза басмати, и да се смекчи покачването на цените на вътрешния пазар, правителството на Индия промени експортната си политика", пише в изявление на правителството, в което се посочва още, че цените на дребно на ориза са се повишили с 11,5 на сто в рамките на дванадесет месеца.

Този ход демонстрира загрижеността на правителството на премиера Нарендра Моди по отношение на инфлацията на хранителните продукти в страната и с наближаването на следващите избори, които трябва да се проведат през пролетта на 2024 г., пише БТА.

Администрацията на Моди удължи забраната за износ на пшеница, след като ограничи доставките на ориз през септември 2022 г. Тя също така ограничи износа на захар тази година, тъй като добивите на захарна тръстика спаднаха.

"Индия ще наруши функционирането на световния пазар на ориз с много по-бърз темп, отколкото Руската инвазия в Украйна наруши пазарите на пшеница", каза пред Ройтерс Б. В. Кришна Рао, президент на Асоциацията на износителите на ориз.

Оризът е основна храна за повече от 3 милиарда души по света, а близо 90 процента от реколтата се произвежда в Азия. Световните цени на ориза вече се движат около най-високото си ниво от 11 години насам.

"Внезапната забрана за износ би била много болезнена за купувачите, които не могат да заменят пратките (от Индия) с такива от друга страна", добави Рао.

Според него въпреки че Тайланд и Виетнам нямат достатъчно запаси, за да отговорят на евентуалния недостиг на пазара, африканските купувачи ще бъдат най-засегнати от решението на Индия. Много страни ще настояват Делхи да възобнови доставките, каза още той.

Очакваше се площите за отглеждане на ориз да се увеличат тази година, след като индийските власти повишиха изкупната цена на ориза, но представители на индустрията сега смятат, че ще има незначително намаление.

Досега индийските фермери са засяли с 6 процента по-малки оризови площи в сравнение с 2022 г.

Тази седмица цените на ориза, изнасян от Виетнам, третият по обем износител в света след Индия и Тайланд, скочиха до най-високото си ниво от повече от десетилетие заради нарастващите опасения около доставките.