Забавянето на ръста на приходите и повишаващите се разходи за труд поставят на сериозно изпитание рентабилността на хотелите в България. Това сочат данните от традиционното национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, направено от Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели към края на първото полугодие, съобщи БНР.

Хотелиерите не очакват подобрение на бизнес средата. До края на годината не се очаква повишение на цените в хотелиерството, а в обектите, които предвиждат такова, то ще бъде не повече от 10%.  

"Стихийното хотелиерство е към своя край у нас. Имам предвид хора, които са имали пари, и решават, понеже няма къде другаде да ги вложат, че е добре да направят хотели. Без да имат опит и опитни мениджъри, няма как да разчитат на добро развитие на нещата. Ситуацията в хотелиерството се усложнява. Шансове за успех и, евентуално, за просперитет ще имат тези, които разполагат с опитни, обучени мениджъри, които имат визия, които са гъвкави и могат да реагират на бързо променящите се условия", коментира пред БНР Георги Дучев - изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Ако до миналата година картината с предизвикателствата или проблемите пред хотелиерите беше пъстра, в момента се очертава един основен проблем - липсата на кадри в хотелите. 70% от участниците в допитването го посочват като основен проблем пред техния бизнес, отбеляза Дучев и добави, че вносът на персонал е актуална тема, особено преди началото на летния сезон.

"Хотелиерите все по-малко виждат това решение като устойчиво. Спрямо миналата година се увеличава процентът на хотелиерите, които смятат да заложат на студенти и ученици в горните класове. Очевидно, решение ще се търси и с внос на персонал, и с развитие на собствени кадри. Хотелският бизнес е от тези, които разчитат от хора на място. Няма как някой да работи дистанционно в хотел. Предизвикателствата са големи, търсят се решения."

Заплатите в хотелиерството нарастват през последните 2 години, допълни експертът.

"Прави впечатление неохотата на хотелиерите да повишават цените до края на годината. Ако въобще има някакво повишение, то ще бъде максимум до 10% и то за малък процент от хотелите, които не са го направили до момента.

При 30% от хотелиерите приходите от нощувки остават на нивата си от 2023 г. При 1/3 - нарастват с до 10%. Едва 17% от хотелите са успели да постигнат ръст над 10%, а 20% от хотелиерите отчитат спад.

Миналата година 70% от хотелиерите са отчели ръст на приходите. През тази година са 50%. Това означава, че ръстът на приходите се забавя значително, като тенденцията е към застой.

Ако трябва да съпоставим с разходите, те растат доста стремително. Преведено на бизнес език означава, че рентабилността, като цяло, на хотелския бизнес в България намалява, констатира Георги Дучев на базата на резултатите от изследването.