От началото на юни се регистрира непрекъснато и то значително поскъпване на горивата, показват данни на специализирани сайтове за състоянието на пазара.

Само за последните седем дни поскъпването е 3% или 5 стотинки на литър. Така най-масовият бензин А95 вече трудно се намира под 2.30 лева за литър, като горната граница на цената му е 2.38 лева.

Същата тенденция се наблюдава и при дизеловото гориво. Тук поскъпването ,вероятно съвсем случайно е с 3% или около 5 стотинки, същото, както при А95. Цената на литър дизел е над 2.35 лева, а рекордната стойност за днес е 2.41 лева за литър.

Само за днес поскъпването средно за страната на А95 е 2 стотинки, на дизела-1 стотинка на литър.

Поскъпването на горивата започна от 12 май, припомнят хора от бранша. Тогава А95 беше 2.17, а дизеловото гориво-2.19 лева за литър. Тенденцията към поскъпване се запазва, коментират експерти. Според тях, поскъпването ще продължи и през юли, но до каква граница-това все още е трудно да се прогнозира.

В същото време цената на суровия петрол на световните пазари не се движи рязко. Има поскъпване, което доведе нивата до 78-80 долара за барел, но то бързо бе преодоляно и в петък, 8 юни, цената на барел е 74.22 долара. За сравнение, на 12 май тя е била 74.47 долара за барел.