Разликата в цените на храните са задълбочава в различните области
През отминалите пет работни дни (25-29 юли) цените по стоковите тържища са спаднали с 0.09%, а от началото на годината са се повишили с 14.05 на сто
Ценовата ножица на храните на едро по области в страната продължава да се разтваря и в края на юли. При 10-те наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) храни в 19 области в страната разликите варират от 9.50 лева при кравето сирене до 2.34 лева при слънчогледовото олио.
След прекъсване през предходната седмица (18-22 юли), когато беше отчетено поскъпване след 10 поредни седмици на постоянно поевтиняване на храните по стоковите борси и тържищата, през миналите пет работни (25-29 юли) цените на храните на едро отново спаднаха, макари и минимално. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 29 юли е 2.029 пункта спрямо 2.031 пункта към 22 юли или минимално седмично поевтиняване с 0.09 на сто.
Месечна равносметка
показва, че за отминалите седем месеца от началото на годината през четири от тях храните са поскъпвали, а през три - са спадали.
През отминаващия месец юли общо храните са поевтинели с 0.14%. В предишния юни цените на храните на едро са спаднали с 6.18 на сто, при отчетена от НСИ рекордна инфлация за миналия месец от 16.9 на сто.
Преди това през май ДКСБТ регистрира спад на цените с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година, с 0.65%. Общо от началото на годината до 29 юли цените на храните на едро са се повишили с 14.05 на сто.
На годишна база, спрямо 22 юли 2021 година, ИТЦ е нараснал с 35.46% (от 1.500 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 25 са поскъпнали, 3 са без промяна в цената и 8 са поевтинели. Прави впечатление, че през отминалите пет работни дни, а и в някои от предишните седмици, когато броят на поевтинелите храни, регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, е по-малък, но цената им се е понижила с по-голям процент в сравнение с процентното повишение на поскъпналите храни, които са повече на брой. Това най-вероятно обяснява защо и през отминалата седмица ДКСБ регистрира понижения на цените на едро, макар и минимално.
От млечните и месните храни и варивата най-много са поскъпнали пакетчето масло 125 грама и лещата, а най-много са поевтинели брашното тип 500 и зрелият фасул; при плодовете само цените на лимоните и ябълките са нараснали; при зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици и оранжерийните домати, а най-много са поевтинели зеленият пипер и зелените салати.
Разликата на цените по области продължава да се задълбочава
Както посочихме ценовата ножица е продължила да се разтваря и в края на юли за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 9.50 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.80 лв./кг в Пловдив), 4.70 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 13.30 лв./кг в София до 18.50 лв./кг в Пловдив), при замразеното пиле разликата е 4.50 лева (от 4.00 лв./кг в Пловдив и София до 8.50 лв./кг в Силистра), 3.52 лева е разликата при каймата смес (от 5.20 лв./кг до 8.72 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 3.40 лева (от 2.70 лв./кг във Варна до 6.10 лв./кг в Ямбол), 2.34 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.40 лв./литъра в Хасково до 5.74 лв./литъра в Силистра), при ориза разликата е 1.40 лева (от 1.60 лв./кг в Хасково до 3.50 лв./кг в Пловдив), 1.30 лева е разликата при захарта (от 1.40 лв./кг в Стара Загора до 2.70 лв./кг в Силистра), при брашното тип 500 разликата е 0.90 лева (от 1.00 лв./кг във Варна и В. Търново до 1.90 лв./кг в Пловдив и Силистра), 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.23 лв./броя в Пловдив, Силистра и Ямбол до 0.32 лв./броя в София и Кърджали.
При основните месни, млечни храни и варивата
от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 16, без промяна е един продукт и 3 са поевтинелите, като трендът е в нормални граници - от минус 5.8% до плюс 5.3 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.
Най-много е поскъпнало както вече посочихме пакетчето масло 125 грама (+5.3% до 2.80 лв./броя), следвано от лещата (+4.1% до 3.77 лв./кг), захарта (+4.0% до 2.33 лв./кг), яйцата (+3.8% до 0.27 лв./броя), кравето сирене (+2.1% до 10.33 лв./кг), замразеното пиле (+2.7% до 6.07 лв./кг), пилешки кренвирши (+1.9% до 4.95 лв./кг), ориза (+1.5% до 2.16 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.4% до 10.60 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.8% до 6.21 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.5% до 15.60 лв./кг).
Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-5.8% до 1.29 лв./кг), следвано от зрелия фасул (-1.6% до 3.80 лв./кг) и слънчогледовото олио (-0.8% до 4.99 лв./литъра). Без промяна в цената е прясното мляко (2.21 лв./литъра).
От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.32 лева), кравето сирене (+3.10 лева), слънчогледовото олио (+1.82 лева), замразеното пиле (1.67 лева), варено-пушения салам (1.80 лева) и лещата (1.31 лева).
При плодовете
регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината е в тесни граници - от минус 2.4% до плюс 0.7 на сто.
Най-много са поскъпнали ябълките (+0.7% до 1.45 лв./кг) и лимоните (+0.3% до 3.08 лв./кг), а са поевтинели прасковите (-2.4% до 2.04 лв./кг) и бананите (-0.4% до 2.50 лв./кг). Без промяна в цената са кайсиите (2.25 лв./кг).
От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини.
При зеленчуците
на седмична база поскъпналите са повече от поевтинелите, като за тази група храни трендът е доста широк за този сезон - от минус 24.1% до плюс 29.2 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+29.2% до 2.08 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+6.2% до 2.40 лв./кг), тиквичките (+4.3% до 0.96 лв./кг), доматите от внос (+3.5%), морковите (+2.8% до 1.09 лв./кг), зрелия кромид лук (+2.8% до 1.11 лв./кг), зрелия чесън (+0.8% до 4.00 лв./кг).
Без промяна в цената е зелето (0.82 лв./кг). Най-много е поевтинял зеленият пипер (-21.1% до 1.76 лв./кг), следван от зелените салати (-8.4% до 0.87 лв./кг), картофите (-4.5% до 1.06 лв./кг).
От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените при доматите от внос (1.01 лева), следвани от оранжерийните домати (0.92 лева) и оранжерийните краставици (0.45 лева).