Руският президент Владимир Путин представи днес в телевизионно обръщение предложения за смекчаване на непопулярния проект за пенсионна реформа, който предизвика многобройни демонстрации и намали популярността му, предадоха Франс прес и Ройтерс.

По думите му сериозните демографски предизвикателства налагат някакъв вид реформа.

Путин предложи да се увеличи пенсионната възраст за жените до 60 вместо 63 години, както е заложено в проекта, разглеждан в момента в парламента - тоест с 5 вместо с 8 години. При многодетните майки пенсионната възраст ще бъде 50-57 години.

Президентът изтъкна, че в законопроекта се предлага увеличение на пенсионната възраст за жените с 8, а за мъжете - с 5 години. "Това е неправилно", отбеляза той, като допълни, че възрастта за жените не може да се повишава повече, отколкото за мъжете.

В първоначалния вариант на законопроекта за пенсионната реформа се предлага възрастта за пенсиониране на мъжете да бъде 65 години и 63 години за жените спрямо съответно 60 и 55 години в момента.

Освен това Путин в обръщението си предложи с три години да бъде намален трудовият стаж, даващ право на предсрочно пенсиониране - съответно до 37 години за жените и до 42 години за мъжете, уточнява ТАСС.

"Който е започнал да работи рано, трябва да му бъде дадена възможност да излезе в пенсия не само по възраст, но и предвид трудовия стаж", подчерта президентът.

Повишението на пенсионната възраст няма да засегне работниците във вредни производства, както и коренните народи на север, предлага държавният глава. Сред предложенията му е и да се увеличи двойно от 2019 година помощта за безработица за лица в предпенсионна възраст.

В обръщението си Путин изтъкна, че решението за промяна на пенсионната възраст е отлагано с години и не е възможно да се отлага повече.

Дефицитът на пенсионния фонд би нараснал до 5 трилиона рубли и би надхвърлил разходите за отбрана и безопасност, ако се повишат пенсиите без да се промени възрастта, посочи руският държавен глава.

Според Путин има и други начини за увеличаване на парите за пенсии, но те ще разрушат финансите на страната.

Провал на пенсионната реформа би породил опасност от засилване на инфлацията и на бедността, предупреди той.

Владимир Путин заяви, че в най-кратки срокове ще внесе своите поправки към пенсионния законопроект в Държавната дума.

След телевизионното обръщение на руския президент рублата започна да поскъпва спрямо долара и еврото, възстановявайки се от спада тази сутрин.

В началото на търговете на Московската борса тази сутрин един долар се разменяше за 68,5 рубли (+63 копейки), а еврото - за 79,66 рубли (+31 копейки).

По време на обръщението на Путин към гражданите рублата започна да намалява сутрешните загуби, като доларът поевтиня с 20 копейки до 67,67 рубли, а еврото - с 40 копейки до 78,95 рубли. /