Цената на хляба няма да расте, заради по-скъпата пшеница и влошеното качество на реколтата тази година. Експерти очакват тежките климатични условия тази година да вдигнат цената на пшеницата до 350 лева за тон. Това е равносметката в края на жътвената кампания. Според прогнозите ще бъдат прибрани около 5,5 млн. тона зърно.

Климатичните условия тази година опровергаха очакванията за високи добиви и за качествена пшеница, коментира Антонина Белопитова от Софийската стокова борса.

"Най-вече от източната част на България не са доволни от качеството, от влагата. Продават я като фуражна, което е за тях един вид загуба, тъй като от хлебната пшеница е на по-висока цена с около 10-15 процента. Цената се движи около 300 - 320 лева за тон - цена, предлагана без ДДС. Търсенето - от 260-270, когато стартира тази кампания, вече е 290 до 300 лева. В сравнение с миналата година, увеличението на цената е с 10% и ще продължи да расте през следващите месеци. Очаквам повишение, но не в рамките, които наблюдавахме през 2007-2008 година, когато цената на пшеницата стигна до 400 лева на тон. Когато се движи около 300-320 до 350, не смятам, че е някакъв феномен и някаква аномалия", каза тя.

В сравнение с миналата година увеличението на цената е с 10 процента и ще продължи да расте, но хлебопроизводителите твърдят, че това няма да оскъпи хляба. Димитър Людиев от съсловната организация коментира:

"Няма място за притеснение. Ако се стигне до промяна на цената на хляба, тя ще е минимална".

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Наталия Ганчовска.