Експортът на петрол от Иран след влизането в сила на санкциите на САЩ днес може да се свие с 2,8 милиона барела до 1 милион барела дневно. Доставките на иранско черно злато ще се запазят най-вече на пазарите на Китай, Индия и Турция. Това прогнозира британската Wood Mackenzie преди Вашингтон да обяви 8-те страни, временно изключени  от санкциите на САЩ срещу иранския петролен сектор, сред които се оказаха и Китай, и Индия, и Турция.

След като санкциите срещу Техеран бяха спрени през януари 2016 година, третият производител на петрол в ОПЕК успя да възстанови добива и износа до равнище преди санкциите. През април тази година износът на петрол на Иран достигна връхната си точка от 2,8 милиона барела дневно, от които 300 000 барела бяха газов кондензат, отбеляза експертът Хамюан Фалакшахи.

След като САЩ излязоха от ядреното споразумение с Иран през май тази година и обявиха, че възобновяват санкциите си срещу Техеран, износът намаля до 1,8 милиона барела през септември, посочи Фалакшахи в днешния си анализ. Южна Корея, Франция, а след това Италия, Испания и Гърция спряха напълно да купуват ирански петрол.

"След 5 ноември очакваме, че износът на петрол ще се свие до 1 милион барела дневно, макар че обемите вероятно ще варират през отделните месеци. Основни купувачи на ирански петрол ще останат Индия и Турция", допълва експертът.