При средни 60 евро за MWh стартираха новата седмица европейските електроенергийни борси в гегмента "пазар ден напред", като цените не са изненада и са с над 8 до 11 евро по-високи от средните за миналата седмица. Заслуга за поскъпването имаха декемврийските фючърси за СО2 емисиите, които успяха да ударят тавана от 43.26 евро за тон, и повишените цени на природния газ и на петрола сорт Brent. Цените на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) през миналата седмица в сегмента "ден напред" също успяха да стигнат малко над 65 евро за MWh. Несигурността, която все повече обхваща пазарите заради COVID-19 тепърва ще започне да се усеща.

По-високите цени

С изключение на ден за доставка 15 и 21 март постигнатите стойности на всички европейски електроенергийни борси останаха високи през изминалата седмица. В страните от Иберийския полуостров дълго време се наблюдаваха доста по-ниски стойности, постигнати в сегмента "пазар ден напред" - под 20 евро за MWh. Още в началото на миналата седмица бе направен опит за връщане към ниските цени, като с ден за доставка 17 март бе отчетен спад с 49.7 % до 17.35 евро за MWh. Този пробив не се запази и с ден за доставка 22 март цените в Испания и Португалия са отново достигнаха ниво от 55.79 евро за MWh.

В същото време на останалите европейски електроенергийни борси цените в този сегмент варираха от 56.16 евро за MWh в Гърция до 62.66 евро за MWh за Швейцария и до 68.94 евро за MWh, постигнати в Полша, според статистиката на energylive. Междувременно на швейцарския електроенергиен пазар се наблюдават едни от най-високи стойности в този сегмент.

3е-news.net

Цените на сегмент "ден напред" на БНЕБ през новата седмица остават под 60 евро за MWh, но може би не за дълго, заради влошаването на времето и спадналите температури. Задържащ фактор до известна степен ще е пълният локдаун, наложен заради COVID-19, който започва от днес 22 март понеделник. Определящо ще е търсенето, но в определена степен.

Слънце, вятър и не само

Според статистиката, през втората седмица на март се наблюдава увеличение на производството на слънчева енергия с 91% на испанския пазар и с 38% на португалския пазар, което е и една от причините за по-ниските цени, постигнати там в сегмента "ден напред". Доста по-нисък ръст на производството отчита френският пазар - с 6.8 %, на германския - с 23 %, а на италианския - с 12%.

Данните за предходните дни ще станат ясни по-късно, но предварителната прогноза е за спад на испанския и португалския пазар, което е и част от обяснението за по-високите цени в този сегмент, с които стартират двата пазара (55.79 евро за MWh), и по-високо производство на германския пазар. Данните за производството тази сутрин сочат предпочитание към въглищата - 30.69 % срещу участие от 21.91 % на вятъра в Германия, докато Франция разчита основно на ядрените си мощности, достигащи почти 64 %. Въпреки че някои наблюдатели се опитват да пренебрегват участието на производството на АЕЦ то си остава един от основните фактори и в Испания, например, достига до 22 %. Като цяло за някои от пазарите по-високо остава производството на вятърна енергия, но при други се очаква спад. Участието на въглищните централи обаче няма как да не се отчете, особено заради емисиите от парникови газове. Още повече, че повечето пазари, разчитащи та ТЕЦ-ове не са готови да се справят без тези мощности.

Търсенето на електроенергия на европейските електроенергийни борси според предварителните данни е непостоянно. Причината са различните мерки по отношение на въведените ограничения заради кризата с коронавируса. На някои от пазарите е отчетен ръст на търсенето до пет процента, но при други се наблюдава спад от над два процента. Предвид понижението на температурите очакването е за покачване на търсенето, което ще се отрази и на повишение на ценовите нива.