Цените на петрола се повишиха в понеделник до най-високите си нива от ноември миналата година, заради ограничените доставки от ОПЕК и американските санкции срещу Иран и Венецуела.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) превишиха 56 долара за барел за първи път тази година, достигайки в ранната азиатска търговия 56.13 долара за барел, преди да се върнат до 56.02 долара за барел, което нарастване с 0.8% спрямо цените при последните сделки в петък.

Международните фючърси на суровия петрол сорт Brent също достигнаха най-високата стойност от началото на годината, до 66.78 за барел, преди да се понижат до 66.65 долара за барел, което е нарастване с 0.6% спрямо последната сделка от миналия петък.

И двата вида петрол достигнаха най-високите си ценови нива от 20 ноември 2018 година.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), както и няколко страни извън картела, като Русия, се договориха в края на миналата година да намалят производството си с общо 1.2 милиона барела дневно, за да предотвратят по-голямото нарастване на излишъците от суровината на пазарите.

Поскъпването на суровия петрол се дължи и на санкциите на САЩ срещу двете страни - големи износителки на петрол и членки на ОПЕК, Иран и Венецуела.

Търговците твърдят, че петролните пазари са подкрепени и от надеждите, че САЩ и Китай скоро ще разрешат търговските си спорове, които ще доведат до глобален икономически растеж и съответно по-голямо търсене на петрола.

Задържащ ефект върху ръста на цените на петрола има обаче нарастването на производството на суровината в САЩ с повече от 2 милиона барела през 2018 г., до рекордните 11.9 милиона барела на ден.

Има и признаци, че добивите на петрол в САЩ ще нараснат още повече.

Енергийните компании на САЩ миналата седмица увеличиха броя на петролните платформи за добив на петрол с три, до общо 857, обяви частната консултантска компания за енергийни услуги Baker Hughes в седмичния си анализ миналия петък.

Това означава, че производството на суров петрол ще продължи да нараства, спрямо нивата от преди година, когато бяха активни по-малко от 800 платформи за добив на суровината.