Котировките на суровия петрол на световните борси достигнаха максимални стойности за последните 3-4 години. При това тенденцията изглежда достатъчно силна и няма признаци за промяната й.

Вчера на Лондонската борса сортът Brent с доставка юни 2018 година превиши 75 долара за барел. За последен път такава стойност бе регистрирана през ноември 2014 година.

Главната причина за поскъпването е в договореността на страните от ОПЕК да ограничат добивите и съответно-предлаганите на пазара количества. Според Саудитска Арабия това трябва да се запази, докато цената на барел не достигне 100 долара.

Тази прогноза се подкрепя от някои пазарни експерти, но те дават срок от най-малко 3 години до достигането на посочената цена. Да не забравяме, че търговията с петрол е сред най-спекулативните и политизирани и върху цената оказват влияние както поведението на големите играчи, така и отделни огнища на политическо напрежение.В този смисъл обаче призивът на Доналд Тръмп към ОПЕК  за понижаване на цените не оказа необходимото въздействие, така и тук може да се наблюдава промяна на пазарните нагласи. 

В момента обаче диапазонът 65-70 долара за барел се възприема като добър за всички. Той устройва както държавите от ОПЕК, така и компаниите , добиващи шистов петрол. Най-важното-доволни на този етап са Саудитска Арабия, на която предстои продажба на дял в компанията Saudi Aramco и Русия, която изпитва трудности поради наложените санкции от САЩ и ЕС.

Факторите, които биха тласнали пазара в различна посока са няколко. На първо място, добивите в САЩ. До края на 2018 година очакванията са американски компании да добиват 11 милиона барела петрол дневно. Ако това стане, ОПЕК трябва сериозно да се замисли дали да продължи с ограничаване на добивите при опасност да загуби пазарен дял на световните борси.

От друга страна, световната икономика показва добър икономически ръст, което увеличава търсенето на енергийни суровини. Но пък скъп петрол ще насочи компаниите към други енергоизточници, а и промяната в сектор като автомобилостроенето вече е очевидна и не подлежи на връщане. Бензините все по-малко ще са необходими на автомобилите на бъдещето, които залагат на екологични решения. Затова повечето прогнози сочат цена на петрола в посочения коридор-65-70 долара за барел. Поне до края на годината.