Цените на петрола рязко се понижиха днес сутринта в азиатската търговия след съобщението на президента на САЩ Доналд Тръмп за спиране на всички пътувания между Европа и САЩ за 30 дни, предаде Франс прес.

Лондонският сорт Брент от Северно море, чиито котировки са референтни за европейския пазар, с доставки през май поевтиня с 6,04 на сто или с 2,16 долара до 33,63 долара за барел.

Американският лек суров петрол с доставка през април понижи стойността си с 2,07 долара или с 6,28 на сто до 30,91 долара за барел в електронната сесия на Нюйоркската търговска борса.

Котировките на черното злато отчитат големи загуби от няколко дни заради световната санитарна криза, предизвикана от разпространението на коронавируса, както и заради неспособността на производителите да се споразумения за намаляване на предлагането, припомня АФП.

Забраната, която САЩ въвеждат от 13 март за 30-дневно спиране на пътуванията от Европа, не засяга търговията, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, пояснявайки по-ранното си изявление в телевизионно обращение към сънародниците си във връзка с разпространението на новия коронавирус в света, предадоха световните агенции.

"Ограничението спира хората, не стоките", уточни в Туитър, цитиран от Ройтерс.

Първоначално в речта си той каза: "Тези забрани ще се прилагат не само за огромното количество търговия и товари, но и за най-различни други неща, когато получим одобрение. Обсъждаме всичко, което идват от Европа в САЩ".

Малко след това Тръмп написа, че е много важно всички страни и компании да знаят, че търговията по никакъв начин няма да бъде засегната от 30-дневното ограничение.