Минимум 10%, а при дребните преживни животни може би над 20%, са виртуални, твърди Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

"От няколко парламента насам предлагаме да се сложи край на тази порочна практика или поне да се минимизира. За целта трябва да се промени Законът за стопанисване и ползване на земеделските земи", поясни Караколев в интервю за БНР след поредния разкрит случай на нарушения при отглеждането на животни.

Мъртви животни и такива в тежко състояние бяха открити при проверка на Българската агенция по безопасност на храните във ферма в Кочериново, съобщиха в сряда от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Става дума за тежки нарушения на законодателството за отглеждане и за нехуманно отношение към животните.

Шест трупа на крави, разложени останки и нарушения на законодателството за отглеждане на животни са констатирани при проверка в животновъдния обект. Собствениците на животните са направили опит да осуетят проверката, което е наложило съдействието на органите на МВР.

Караколев коментира, че "тези животни са вегетирали, за да бъдат живи при една проверка. Това е крайно нехуманно към самите животни. От три обекта в два няма никакви животни. Въпросните стопани имат няколко фирми, на които са регистрирали по няколко животновъдни обекта."

От 2019 година съпредседателят на НОКА алармира за проблема с виртуалните животни. 

Много стопани прибягват към схемите за виртуални животни, "за да се докопат до хиляди декари пасища и да получават оттам стотици хиляди левове субсидии", поясни Симеон Караколев.

Това по думите му е "морковчето", което съблазнява десетки и стотици стопани да прибягват към виртуални животни", като сумата може да достигне до 300 хиляди лева за 100 крави годишно, ако към подпомагането за пасища се добавят и субсидията за животните, и други помощи по различни мерки.

"Цялата строгост на закона се изразява в една глоба от 500 лева", подчерта Караколев.

"Глобяват си ги. Ще мине известно време за медиен шум и за срама за населеното място, субсидиите ще продължават да си ги получават."

"Властта в определени моменти иска да покаже, че е свършила нещо", отбеляза Караколев. Според него около 20 милиона лева годишно се източват през такива схеми.

Много хора по веригата участват в такава схема, стига се и до високи нива в администрацията, смята Симеон Караколев. "Включително част от практикуващите ветеринарни лекари."