Гърция ще получи първият втечнен природен газ (ВПГ или LNG) до края на тази година, като той ще бъде претоварен на LNG терминала в Ревитуса. Това се казва в съобщение на министерство на околната среда и енергетиката на Гърция.

"Това е първата партида LNG, внос от САЩ за Гърция в отговор на общите усилия на двете страни за по-тясно сътрудничество в областта на енергийната сигурност в района на Югоизточното Средиземноморие. Природният газ ще играе преходна роля в осигуряване на енергийната сигурност на Гърция в контекста на преструктуриране на енергийния баланс и производството на енергия от възобновяеми източници за постигане на нивата, определени в Националния план за енергетика и климат", се уточнява в съобщението.

В съответствие със споразумението между гръцката газова компания DEPA и американската CHENIERE, доставката на LNG в обем от 150 хил. куб м (или 1 000 000 МВтч) ще се осъществи на 29 декември.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас по време на посещението си в САЩ през октомври 2017 г. и преговорите с президента Доналд Тръмп заяви, че Гърция има намерение да купува американски LNG.

Съобщението за първата доставка съвпада с началото на стратегическия диалог между САЩ и Гърция, който ще се проведе в Съединените щати.