Брюксел и Франкфурт може да поискат България да се присъедини към еврозоната с курс, различен от фиксирания в момента. Това предупреди в интервю за предаването "12+4" на "Хоризонт" финансистът Кольо Парамов, цитиран от БНР. Според него, това е начин да се забави влизането на страната ни във валутния съюз:

"Фактът, че преди две седмици германски финансисти-издатели тестваха тази система, говори днес, че в един или друг момент това може да се яви не само като слух, а и като реално предложение. Поставянето на този въпрос като реално предложение за мен означава и друго - че ние в този момент досега не сме доказали твърдо и категорично нашето намерение като условие и не сме доказали перфектността си като кандидати за еврозоната. Това е доста обезкуражаващо и изпадаме в един траен летаргичен вариант, който е непредсказуем".

По думите му - банковата ни система ще бъде подготвена за присъединяването към единния банков надзорен механизъм, но пенсионната система и застраховането - може и да не се справят.

За банковия надзорен механизъм Парамов коментира:

"До една година ние ще успеем да свършим този мораториум, който се предвижда. Надявам се, че ще има необходимите условия и възможности, за да докажем това на европейските банкери. Считам, че ръководството на Централната банка за момента прави всичко възможно, за да докаже нашата перфектност. Ние се намираме във валутен борд, който доста усложни развитието на страната в определена степен. Беше твърде необходимо времето да се разделим с валутния борд, преминавайки към еврото, защото сега тепърва ще се явят някои учени от Запад, който ще докажат, че видите ли валутният курс - 1.95 лв. към 1 евро, не е достатъчно стабилен и не отговаря на онези възможности и поставянето на въпроса за валутния курс днес е фатално от гледна точка на нашия интерес. Всякакво поставяне на въпроса за промяна на валутния курс и за тълкувание по тази тема е фатално и за стабилитета на държавата".