Служебното правителство прие постановление за изменение на тарифата за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа, която беше приета през 2019 г. С промените се отлага предвиденото увеличение на размера на тол таксите от 1 януари 2023 година и се предлага те да бъдат повишени на по-късен етап - от 1 юли 2023 година.

Планираното последващо увеличение на тол таксите с около 50 процента бе предвидено да стане от 1 януари 2023 г.

Целта на отлагането на влизане в сила на увеличенията на таксите за изминато разстояние е да се помогне за облекчаване на част от тежестта върху бизнеса в условията на висока инфлация, както и да се даде на компаниите повече време да се приспособят към нарастващите разходи. Това би могло да помогне за подкрепа на цялостната икономика и насърчаване на стабилността по време на трудната икономическа ситуация, уточняват от правителствената информационна служба.

Без промяна остава предложението за намалението на винетните такси. От 1 януари догодина те ще са с около 10 процента по-ниски от сега действащите такси.

Преди седмица служебният министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков каза по Нова, увеличаването на тол таксите в този момент означава да бъде наказано цялото общество с по-висока инфлация. Той все пак се съгласи, че не бива гражданите с леките си автомобили да понасят по-голямата тежест при поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Като аргументация за постановлението за отлагането Министерският съвет отбелязва, че високите нива на инфлация могат да имат сериозни икономически щети за превозвачите на товари и други предприятия. Цените на стоките и услугите нарастват бързо и за бизнеса е трудно да се справи в кратки срокове, без сериозни икономически последствия, с актуалните обстоятелства. Това важи особено за компаниите, които в рамките на производствените си дейности, разчитат изключително на транспортния сектор, където разходите за гориво и други такси, могат да се отразят на крайната себестойност на продукцията.

В този контекст увеличаването на тол таксите за превозвачите само би изострило отрицателните ефекти от високата инфлация, категорични са от МС. Добавяйки тежест към бизнеса, чрез увеличаване на таксите за изминато разстояние, ще се стигне до затруднения за транспортния сектор да остане на повърхността.

На 22 декември Агенция "Пътна инфраструктура" съобщи, че очакваните приходи от пътни такси - е-винетки и тол, през 2023 г. са около 800 млн. лв. Прогнозите са близо 550 млн. лв. от постъпленията да са от тол, които превозните пътни средства над 3,5 тона заплащат за изминато разстояние. Около 250 млн. лв. се очакваните постъпления от е-винетки. Ако АПИ е калкулирала в прогнозите си по-ниските цени на винетките, едва ли е пресметнала как ще се отрази на приходите отлагането на увеличението на тол таксите с шест месеца.

Иначе приходите от пътни такси към края на ноември 2022 г. са близо 511 млн. лева. Приблизително 268 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол около 243 млн.лева.