От Сдружението за модерна търговия, което защитава интересите на търговските вериги, твърдят, че до момента работната група в Министерския съвет, която имаше за цел да провери защо цените най-вече на храните у нас са по-високи от тези в другите европейски страни, не е провела нито едно заседание.

"След срещите, които имахме по покана на Министерски съвет, на министъра на икономиката и министъра на финансите в края на миналата година, се очакваше, че ще се създаде работна група към Министерството на икономиката, посветена на инфлацията. На 4 януари получихме покана за участие в работната група, на 5 януари изпратихме наш участник. До момента не е направено нито едно заседание", коментира по бТВ Николай Вълканов от Сдружението за модерна търговия.

Според него една от причините за по-ниските цени на хранителните продукти в чужбина можело да бъдат намалените ставки. В България ДДС-то за тях е 20%.

Вълканов направи заключението, че в България потребителската кошница е доста по-евтина от средната за Европа.

"Средната потребителска кошница в България е по-евтина с около 30% от средната за ЕС. Българинът, полякът и румънецът се хранят най-евтино от магазините", заяви представителят на търговските вериги.

Той коментира цените на италианското сирене Грана Падано у нас и в Швейцария, след като анализ показва, че в България то е с около лев по-скъпо. Николай Вълканов смята, че това може да се дължи на факта, че Италия и Швейцария се намират по-близо до нашата страна.

"Винаги ще има отделни стоки, които към даден момент в различни държави могат да бъдат намерени на съпоставими цени или на по-евтини, отколкото тук. Това не означава, че потребителската кошница у нас е по-скъпа", посочи още Вълканов.

Според него инфлацията у нас е напълно съпоставима с тази в Чехия, Словакия, Румъния и Полша. Той посочи, че тук инфлацията при храните е била 25% през изминалата година, а в Германия - 20%. "Най-много поскъпват оранжерийните зеленчуци. В Европа има огромна криза с тяхното производство. В Англия щандовете са празни", каза Николай Вълканов.

В четвъртък се очаква служебните министри да обявят резултата от проверките - на какво се дължи поскъпването по веригата от доставчика до щанда, както и да набележат спешни мерки, каквито преди ден поиска от тях президентът. Румен Радев настоя и за безкомпромисна работа и налагане на санкции от контролните органи.