Ръст в цените на козунаците преди Великден спрямо миналата година. Броени дни до Възкресение Христово, цената на половин килограм козунак по магазините в София и страната варира от 2 до 60 лв., предава БНТ.

Цената на козунаците зависи основно от съставките, с които се приготвят. За последния месец яйцата и захарта леко са поскъпнали, маслото е без промяна, а брашното и олиото съвсем слабо са поевтинели.

Красимир Господинов има пекарна в София от 30 години. Твърди, че в сравнение с миналата година козунаците са поскъпнали леко заради по-скъпите продукти, а и повишените разходи за заплати и осигуровки.

"Половин килограм козунак при нас струва 6 лв. Поскъпването е с един лев, в сравнение с миналата година. това е около 10-15%. Продаваме и козунак с добавки - стафиди, орехи, локум и той е с 2 лева по-скъп - 8 лева за половин килограм", заяви Красимир Господинов.

На станалите вече традиционни в столицата фермерски пазари днес половин килограм козунак се продаваше за 11 лева.

Проверката ни показа, че се търси предимно традиционният български козунак, а не вносния, който съдържа консерванти. Много домакини предпочитат да си замесят домашни козунаци. Приготвен вкъщи, един козунак може да излезе под 20 лева.

В пекарните в Бургас козунакът е поскъпнал с около 20%. 400 грама традиционен козунак се продава за 4 лева.

"Най-скъпият козунак при нас е с червена боровинка, стафиди и карамелизирани бадеми. Струва 15 лв. за 600 гр", заяви Димитър Людиев, председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас.

От няколко дни в София пуснаха и козунак за милионери. Тежи 2 кг и струва 175 лв. Търговците отказаха коментар, но все пак споделиха, че това е деликатесен италиански козунак със захаросан портокал и други вкуснотии в него.