От 1 юли 2021 г. се въвежда нова митническа декларация с намален набор от данни при внос, която ще се използва за деклариране на стоки, съдържащи се в пратки, обект на дистанционни продажби (онлайн търговия) и със собствена стойност, които не превишават 150 евро. Във връзка с това на същата дата е планирано въвеждане в експлоатация на актуализирана версия на Митническата информационна система за внасяне (МИСВ) на Агенция "Митници".

Промяната произтича от влизането в сила на новите правила за електронна търговия (т.нар. ДДС пакет), съобщиха от Агенция "Митници".

Новата митническата декларация се прилага освен за стоки, които не превишават 150 евро, и за такива, които не са обект на забрани и ограничения и не са акцизни. 

Ако стоките в пратката не отговарят на тези три условия, те следва да се декларират със стандартна митническа декларация, с която до този момент се декларират всички пратки, подлежащи на митническо оформяне при внос, отбелязват от Агенцията.

Както стандартната митническа декларация при внос, така и новата митническата декларация с намален набор от данни ще се подава по електронен път.

Декларацията с намален набор от данни може да бъде подадена лично от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат лично митническа декларация, трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенция "Митници".

Защо се стигна до новата декларация

От 1 юли 2021 г. се премахва прагът за освобождаване от ДДС от 22 евро (за България е 30 лв.), в резултат на което всички стоки, внесени в ЕС, ще бъдат облагани с ДДС, независимо от тяхната стойност. Заедно с премахването на освобождаването от ДДС за внос на стоки с ниска стойност, в законодателството се въвеждат две опростявания за събиране на ДДС при внос на пратки със собствена стойност, която не превишава 150 евро:

  • Специален режим за дистанционни продажби на стоки, внасяни от трети територии или трети държави (обслужване на едно гише при внос - IOSS), посочен в дял XII, глава 6, раздел 4 от Директивата за ДДС. IOSS yлecнявa cъбиpaнeтo, дeĸлapиpaнeтo и плaщaнeтo нa ДДC зa пpoдaвaчи, ĸoитo дocтaвят cтoĸи извън EC нa крайни ĸлиeнти в EC, като начисляват ДДС в момента на покупката. Ha пpaĸтиĸa тoвa oзнaчaвa, чe тeзи дocтaвчици и eлeĸтpoнни интepфeйcи мoгaт дa cъбиpaт, дeĸлapиpaт и плaщaт диpeĸтнo ДДC нa избpaнитe oт тяx дaнъчни opгaни, вмecтo ĸлиeнтитe дa плaщaт ДДC пpи внoc в мoмeнтa нa дocтaвĸaтa нa cтoĸитe. Toвa yлecнявa пpeдпpиятиятa, ĸaтo cъщeвpeмeннo зaщитaвa oнлaйн ĸyпyвaчитe oт cĸpити paзxoди.
  • Специален режим за деклариране и отсрочено плащане на данъка при внос, определен в дял XII, глава 7 от Директивата за ДДС, при който титулярът на разрешението за отсрочено плащане (митническия представител - пощи или куриер) начислява дължимия ДДС при внос на получателя и в последствие го заплаща на Агенция "Митници".