Цените на петрола днес стигнаха 63.63 долара за барел, което е максималната стойност от началото на 2019 година, съобщи "Ройтерс". Това стана възможно, след като ОПЕК съкрати рязко добивите в страните-членки.

Става дума за намаление от близо 890 000 барела дневно, което е рекордно свиване на производството от януари 2016 година досега. 40% от съкращаването на добивите на петрол е направила Саудитска Арабия.

Други две държави - Кувейт и ОАЕ съкратиха производството си повече, отколкото имаха като квота от ОПЕК. Спад има и в страни извън картела - Иран продължава да намалява производството си заради наложените му санкции от страна на САЩ. Засега тази държава все още продава на Индия, Китай и Южна Корея, които получиха отсрочка от Вашингтон за закупуване на петрол от Техеран, но когато тази отсрочка изтече, нещата ще се влошат още.

Падат и добивите на петрол във Венецуела заради американските санкции. До 28 април венецуелската държавна петролна компания може да продава в САЩ, но доходите от продажбите ще бъдат блокирани и няма да се връщат при Николас Мадуро.

"