Страните от ОПЕК+ могат да се откажат от споразумението си за свиване на добива още през юни тази година, ако цената на петрола превиши 70 долара за барел, прогнозират експерти, цитирани от ТАСС.

За да спаднат котировките на черното злато до комфортните 50-60 долара за барел, производството може да се увеличи. Въпросът е само в това колко силно могат да спаднат цените, ако добивът продължи да се увеличава и в САЩ.

В началото на седмицата министърът на енергетиката на Русия Александър Новак допусна възможността добивът в рамките на ОПЕК+ да се върне на предишното си равнище след юни, ако глобалното търсене превиши предлагането. Президентът на Русия Владимир Путин, коментирайки ситуацията на петролния пазар, отбеляза, че Москва не е привърженик на неконтролируемо повишение на цените. "Напълно ни удовлетворяват сегашните цени", допълни Путин.

Цената на петрола сорт Брент, която е референтна за европейския пазар, в началото на април превиши прага от 71 долара за барел за първи път от ноември 2018 година, когато нестабилността на пазара се засили заради санкциите на САЩ срещу Иран. Според експертите на Международната агенция за енергията (МАЕ), която тази седмица публикува месечния си отчет, повишение на цените над този праг е некомфортно за потребителите в условията на забавен темп на икономическия растеж.

В априлския си доклад МАЕ остави без промяна прогнозата си за растежа на търсенето на петрол през 2019 година на равнище от 1,4 милиона барела дневно. Запасите от черно злато на страните от ОИСР през февруари отново са били 16 милиона барела над средната петгодишна норма.

Темповете на нарастване на предлагането на петрол от страните извън ОПЕК ще се забавят през 2019 година и то ще се свие с над 1 милиона барела дневно до 1,7 милиона барела, се посочва още в априлския отчет на МАЕ.

Увеличението на добива на страните извън петролния картел през втората половина на 2018 година достигна зашеметяващи темпове - 3,4 милиона барела дневно на годишна основа. Само че още през първото тримесечие на годината то се забави до 2,4 милиона барела, от които 92 на сто се падат на увеличението на добива в САЩ, след като миналата година на американския фактор се отдаваха 80 на сто от нарастването.

За тази година МАЕ очаква увеличението на добива на черно злато в САЩ да бъде 1,6 милиона барела дневно, от които 0,4 милиона барела ще бъдат шистов петрол.