Въпреки заканите на правителството от 9 март да се пребори със спекулативните цени и започналите масови проверки от регулаторните органи - Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите, вече 10 дни цените на най-обсъжданите храни - слънчогледовото олио и на брашното, продължават да растат, като олиото достигна рекорден седмичен ръст от 23.5% през отминалите пет работни дни (14-18 март).

Справка в седмичните бюлетини на ДКСБТ показва, че от началото на настоящия месец до 18 март цените на едро на слънчогледовото олио са нараснали с 32.95% от 3.52 лв./литъра на 1 март до 4.68 лв./литъра след 18 дни или с 1.16 лева. През февруари цените на едро на мазната хранителната течност е нараснала с незначителните 0.29% (от 3.46 лв./литъра на 1 февруари до 3.47 лв./литъра на 28 февруари), докато през януари олиото е поевтиняло с 1.98% от 3.53 лв./литъра на 4 януари до 3.46 лв./литъра на 31 януари).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 18 март е 2.026 пункта, спрямо 1.982 пункта към 11 март или седмично поскъпване с 2.22%, като поскъпването е за 21-ва поредна седмица или над пет поредни месеца непрекъснато. Толкова продължителен период не е отчитан досега от стоковия регулатор.

Нарастването на цените на едро не само продължава, но се ускорява за трета поредна седмица, тъй като в предходната (7-11 март) поскъпването беше с 1.80%, а в първата седмица на март (28 февруари-4 март) повишението е с 0.46%.

От началото на март храните на едро са поскъпнали общо с 4.06 на сто. За предходния месец февруари нарастването е с 5.87%, а през януари е отчетено повишение с 0.65%. Като цяло от началото на годината цените на храните на едро са нараснали с 13.88 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 18 март 2022 г. храните на едро в страната са нараснали с 32.15%, докато на годишна база, спрямо 18 март 2021 година, ИТЦ се е повишил с 30.29% (от 1.555 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 19 са поскъпнали, 12 са поевтинели и три са без промяна в цената.

Заедно с ускореното поскъпване на храните, през отминалите пет работни дни и ценовата ножица продължи да се разтваря за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 8.00 лева при кравето сирене (от 6.00 лв./кг във Варна до 14.00 лв./кг в Кърджали), 5.00 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 11.00 лв./кг в Силистра до 16.00 лв./кг в Пловдив), при каймата смес разликата е 4.20 лева (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.40 лв./кг в София), 2.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг до 5.00 лв./кг в Пловдив), при слънчогледовото олио разликата е 2.59 лева (от 3.11 лв./литъра в Силистра до 5.70 лв./литъра в Ямбол), 2.55 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.00 лв./кг във Враца), при ориза разликата е 1.70 лева (от 1.80 лв./кг във Враца, Русе и Силистра до 3.50 лв./кг в Пловдив), 1.53 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.87 лв./кг във Варна до 2.40 лв./кг в Бургас), при захарта разликата е 1.00 лева (от 1.20 лв./кг в София до 2.20 лв./кг в Пловдив) и 0.06 лева е разликата при яйцата (от 0.19 лв./броя в Силистра до 0.25 лв./броя в Бургас, Монтана и Плевен).

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 14, поевтинял са 5 и един е без промяна в цената, като трендът е в доста широки граници, което не е много характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти, но заради скока на цената на олиото за една седмица с над 23% и на брашното с 6.2 на сто, трендът се е разширил от минус 1.2% до плюс 23.5 на сто.

На седмична база, както вече посочихме, най-много е поскъпнало олиото (+23.5% до 4.68 лв./литъра), при това нарастването на цените на мазната течност над 10 на сто е за трета поредна седмица, следвано от брашното тип 500 (+6.2% до 1.37 лв./кг), яйцата (+4.2% до 0.25 лв./броя), зрелия фасул (+2.9%), замразеното пиле (+2.3% до 4.83 лв./кг), прясното мляко (+2.0% до 2.09 лв./кг), захарта (+2.4% до 1.74 лв./кг), ориза (+1.7% до 2.40 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.7% до 2.41 лв./броя), лещата (+0.6% до 3.42 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (+0.6% до 14.09 лв./кг).

Най-много са поевтинели малотрайните колбаси, вкл. шунка (-1.2% до 5.78 лв./кг), следвани от кравето сирене (-0.2% до 8.70 лв./кг), трайния варено-пушен салам (-0.1% до 10.24 лв./кг), а без промяна в цената са пилешките кренвирши (4.13 лв./кг).

На годишна база, спрямо 18 март 2021 година, са поскъпнали всички месни, млечни и други храни, наблюдавани от ДКСБТ.

Снимка: 3е-news

При зеленчуците

на седмична база, обаче, поевтинелите са повече от поскъпналите, като за тази група храни трендът е обичайно широк за този сезон - от минус 5.4% до плюс 4.5 на сто.

Най-много е поскъпнал червеният пипер от внос (+4.5% до 3.49 лв./кг), следван от зелето (+4.0% до 1.30 лв./кг), оранжерийните домати (+3.8% до 3.25 лв./кг).

Най-много са поевтинели доматите от внос (-5.4% до 2.78%), следвани от краставиците от внос (-3.3% до 3.22 лв./кг), морковите (-2.0% до 1.00 лв./кг), оранжерийните краставици (-1.6% до 4.18 лв./кг) и картофите (-1.1% до 0.88 лв./кг).

На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали.

Снимка: 3е-news

При плодовете

също поевтинелите са повече от поскъпналите, а трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 3.0% до плюс 4.0 на сто.

Най-много са спаднали цените на мандарините (-3.0% до 2.23 лв./кг), следвани от бананите (-0.8% до 2.44 лв./кг), а без промяна в цената са лимоните (1.83 лв./кг) и портокалите (1.57 лв./кг), поскъпнали са само ябълките (+4.0% до 1.31 лв./кг).

На годишна база всички плодове са поскъпнали.

Снимка: 3е-news

3e-news.net