Богата реколта на лавандула очакват в Одринска Тракия, където беритбата на маслодайното растение вече започна. До неотдавна почти непозната като земеделска култура, през последните 8-10 години лавандулата се превърна в една от водещите маслодайни култури в Тракийската област на Турция, посочи директорът на Института за земеделски култури Тракия д-р Аднан Тюлек. Той открои ролята на сътрудничеството с България в отглеждането на това растение.

"България е страната, където се произвежда най-много от тази култура. Сътрудничеството с България се оказа важен опит за нас и за привличане на интереса на местните фермери. За изминалите десетина години можем да се похвалим с добри резултати още от самото начало. Лавандулата, която е едно от най-важните етеричномаслени растения в света и е основна съставка за козметичната, лекарствената и други индустрии се превърна и във водещ земеделски сектор в тракийската област", казва Тюлек.

По думите му към момента засадените с лавандула площи в района на Одринска Тракия възлизат на над 3600 декара, а в национален мащаб лавандуловите площи са 47 хиляди декара.

Перспективата е до пет години Турция да задоволява собствените си потребностите от тази култура.

За популяризиране на отглеждането на лавандулата със съдействието на окръжната управа на Одрин всяка година през юни се организира традиционен агрофестивал под наслова "Дни на лавандуловите полета", който тази година се провежда за шести път.

"Одринският агрофестивал се превърна в марката на нашия град. През тези дни идват много туристи от Истанбул, Текирдаг, Къркларели, а също и от съседните България и Гърция. Тази година очакваме между 50 хиляди и 100 хиляди туристи. Те се разхождат сред насажденията лавандула, снимат се на фона на ароматно ухаещите растения в лилав цвят и в същото време допринасят за развитието на икономиката на града", разказа председателят на Дружеството за запознаване с Одрин и туризъм Бюлент Баджъоглу.

Беритбата на лавандулата в Одринско започва, когато разцъфтят 80 на сто от площите, засадени с тази култура.

Все повече земеделски стопани се занимават със засаждане и отглеждане на лавандулови ниви, с обработката на тази доходоносна маслодайна култура, казва представител на областната дирекция по земеделие и горите.

От 2015 години насам площите, засадени с лавандула в Одрин, Къркларели и Текирдаг, са се увеличили 260 пъти.

"Един литър лавандулово масло се продава по 120 евро. От 100 кг лавандула се добива 2 литра масло. Получаваме средно от 6 до 8 килограма масло от декар. Освен за вътрешния пазар, тракийското лавандулово масло се изнася за европейските пазари и за пазарите на Азия, където също е много търсено", обясни той.

В същото време тракийските производители добиват и мед от лавандула. В периода на цъфтежа те произвеждат по около 15-18 кг мед от един декар.