ОПЕК и американските петролни компании очакват ограничено възстановяване на предлагането на шистов петрол тази година, тъй като водещи производители в САЩ замразяват добива въпреки повишаването на цените - решение, което би помогнало на ОПЕК и нейните съюзници.

Този месец ОПЕК намали прогнозата си за САЩ за 2021 годинa и очаква, че производството там ще намалее със 140 000 барела на ден до 7,16 милиона барела на ден. Американското правителство очаква добивът от шисти през март да спадне с около 78 000 барела на ден до 7,5 милиона барела на ден.

Прогнозата на ОПЕК бе направена преди мразовитото време в Тексас, който осигурява 40% от американското производство. Ниските температури затвориха кладенци и свиха търсенето от рафинериите в района. Ако добивът на шистов петрол не се възстанови, това може да улесни ОПЕК и нейните съюзници да управляват пазара, посочват източници от картела.

"Така вероятно ще стоят нещата", твърди единият от източниците от ОПЕК, пожелал анонимност. "Не мисля обаче, че този фактор ще бъде постоянен".

Макар някои американски енергийни фирми да са засилили сондажите, производството се очаква да остане под натиск, в момент когато компаниите орязват разходите, за да намалят дълга и да увеличат възвръщаемостта на акционерите. Производителите на шистов петрол освен това се опасяват, че ОПЕК може да отговори на активизираното сондиране с увеличени доставки на пазара.

"ПОВЕЧЕ ДИСЦИПЛИНА"

"В тази нова ера се изисква различно мислене (в контекста на шистовия добив)", каза в интервю този месец Дъг Лоулър, главен изпълнителен директор на пионера в шистовия добив Chesapeake Energy Corp. "Това изисква повече дисциплина и отговорност при генерирането на пари за нашите заинтересовани страни и акционери".

Тази нагласа би била добре дошла за Организацията на страните износителки на петрол, за която сривът на цените през 2014-2016 година и глобалното пренасищане, предизвикани отчасти от нарастващото шистово производство, бяха неудобни. Това доведе до създаването на ОПЕК+, която започна да намалява производството през 2017 година.

ОПЕК+ е в процес на бавно оттегляне на рекордните ограничения на добива. Те бяха въведени миналата година, след като цените и търсенето се сринаха заради пандемията. Членките на алианса ще се срещнат на 4 март, за да направят оценка на търсенето. Засега няма изгледи историята да се повтори.

"Американските шисти са ключовият източник на петрол извън ОПЕК през последните 10 или повече години", припомня друг делегат на ОПЕК. "Ако сега се очаква такова ограничаване на растежа, няма място за безпокойство, тъй като производителите на други места могат да отговорят на нарастването на търсенето".

И все пак ОПЕК не бърза да отваря крановете. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман заяви на 17 февруари, че производителите на петрол трябва да останат "изключително предпазливи".

60 долара за барел

Шистовият добив обикновено реагира бързо на ценовите сигнали, а този месец американският суров петрол отбеляза най-високата си стойност от януари 2020 година, достигайки 60 долара за барел.

И макар шистовите компании да добавиха още мощности за добив през последните седмици, вялото възстановяване на търсенето и натискът на инвеститорите за намаляване на дълга им попречиха да завършат бързо процеса по пускането им в експлоатация.

"На този ценови етап всяко производство на петрол е печелившо, особено в шистовия сегмент в САЩ, чиито разходи по принцип са сравнително високи", каза Стивън Бренок от посредническата компания PVM Oil Associates.

"И въпреки тези положителни сигнали за растеж, затегнатото производство на петрол в САЩ e далеч от това да се върне там, където беше преди Ковид".

Главният изпълнителен директор на компанията за шистов добив Pioneer Natural Resources Co Скот Шефилд заяви неотдавна, че очаква малките компании да увеличат производството, но като цяло в САЩ то вероятно ще остане без промяна или ще бъде с до 1% по-високо дори при 60 долара за барел.

ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВОТО

Вледеняващият студ от миналата седмица ще създаде хаос в добива на петрол и газ, докато компаниите се борят със замръзналото оборудване и липсата на електроенергия за извършване на операциите. Най-големият независим американски производител ConocoPhillips обяви в четвъртък, че по-голямата част от дейността му в Тексас остава блокирана.

Анализаторите на JP Morgan твърдят в доклад от 18 февруари, че поскъпването на петрола може да ускори съживяването на шистовия добив.

"Докато операторите разполагат с достатъчно количество внедрени сонди, но неизвлечени залежи, те би следвало да могат лесно да увеличат производството, като същевременно държат капиталoвите разходи под контрол", отбелязва банката, използвайки термин за разходи за сондажи.

Прогнозите за 2022 година на американското Управление за енергийна информация са за по-голям растеж на предлагането в САЩ, макар засега не толкова, че да създаде проблеми на ОПЕК+.

"Американското производство на петрол скоро няма да се върне на равнищата отпреди Ковид", прогнозира Бренок от PVM. "Това обаче не означава, че един ден американският шистов добив няма отново да стане трън в очите на ОПЕК", допълва той.

Превод от английски: Цветомира Маринова, БТА