След като поевтиняха през третата седмица на август, в края на месеца (22-26 август) цените по стоковите тържища отново се повишиха. Преди това (15-19 август) храните на едро поевтиняха с 0.44 на сто, а през първите две седмици на настоящия месец поскъпваха съответно с 1.02 на сто (8 -12) и с 0.69 на сто (1-5). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 26 август е 2.060 пункта спрямо 2.055 пункта към 19 август или седмично поскъпване с 0.24.

Прави впечатление, че през отминалата работна седмица почти всички млечни, местни храни и варива са поскъпнали, докато при зеленчуците преобладават поевтинелите с изключение на зелето, което единствено е поскъпнало. При плодовете също поевтинелите са повече, а само дините са поскъпнали.

Месечната равносметка

за отминалите седем месеца от началото на годината е, че през четири от месеците храните са поскъпвали, а през три - са спадали. През юли храните са поевтинели с 0.14%, след като НСИ отчете рекордна инфлация от 17.3%, през юни храните на едро са спаднали с 6.18%, когато НСИ отчете инфлация от 16.9 на сто, а през май ДКСБТ регистрира спад на цените с 3.93% при 15.6% инфлация. Преди това четири поредни месеца храните на едро поскъпваха: през април (+6.25%), през март (+6.42%), през февруари (+5.87%), а през януари беше отчетено най-слабото месечно нарастване на цените за 2022 година (+0.65%). Общо от началото на годината до 19 август цените на храните на едро са се повишили с 15.51 на сто.

На годишна база, спрямо 26 август 2021 година, ИТЦ е нараснал с 27.63% (от 1.614 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 16 са поевтинели, 16 са поскъпнали и четири са без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много е поскъпнал оризът, а най-много е поевтиняло слънчогледовото олио; при плодовете най-много са поскъпнали дините, а най-много са спаднали цените на прасковите; при зеленчуците най-много са нараснали цените на зелето, а най-много са поевтинели доматите от открити площи.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

и през третата седмица на август за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.00 лева при кравето сирене (от 7.30 лв./кг в Бургас до 15.30 лв./кг в София); 7.85 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 11.65 лв./кг в Благоевград до 19.50 лв./кг във Враца; при каймата смес разликата е 4.65 лева (от 5.20 лв./кг в София до 9.85 лв./кг в Силистра); 4.00 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.00 лв./кг в София до 8.00 лв./кг в Силистра); при зрелия фасул разликата е 3.80 лева (от 2.30 лв./кг Сливен до 6.10 лв./кг в Ямбол); 1.90 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 4.10 лв./литъра в Русе до 6.00 лв./литъра в Силистра); при ориза разликата е 1.50 лева (от 2.00 лв./кг в Смолян, София и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Монтана); 1.40 лева е разликата при захарта (от 1.35 лв./кг в Хасково до 2.75 лв./кг в София); при брашното тип 500 разликата е 1.16 лева (от 1.00 лв./кг във Варна, Велико Търново и Стара Загора до 2.16 лв./кг в Монтана; 0.17 лева е разликата при яйцата (от 0.22 лв./броя в Стара Загора до 0.39 лв./броя в София.

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 14, а поевтинелите са 3 и 3 са без промяна в цената, като трендът е в нормални граници - от минус 1.1% до плюс 3.8 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поскъпнал както вече посочихме оризът (+3.8% до 2.75 лв./кг), следван от яйцата (+3.4% до 0.30 лв./броя), зрелия фасул (+2.5% до 3.75 лв./кг), лещата (+2.1% до 3.95 лв./кг), кравето сирене (+1.9% до 11.07 лв./кг), замразеното пиле (+1.7% до 6.06 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.6% до 16.21 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.3% до 6.18 лв./кг), прясното мляко, 3% масленост (+0.9% до 2.22 лв./литъра), брашното тип 500 (+0.8% до 1.31 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.1% до 10.81 лв./кг).

Без промяна в цената са захарта (2.29 лв./кг), пилешките кренвирши (5.10 лв./кг) и пилешки бут, цял (4.73 лв./кг).

Поевтинели са само слънчогледовото олио (-2.2% до 4.87 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-1.1% до 2.74 лв./броя) и пилешките гърди (-0.4% до 11.11 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, с изключение на зрелия фасул, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.58 лева), кравето сирене (+4.07 лева), варено-пушения салам (+1.97 лева), слънчогледовото олио (+1.74 лева), замразеното пиле (1.50 лева), лещата (1.44 лева) и пилешките кренвирши (1.11 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-широки граници - от плюс 5.1% до минус 10.7 на сто.

Най-много са поевтинели прасковите (-10.7% до 1.83 лв./кг), следвани от лимоните (-4.9% до 2.90 лв./кг), ябълките (-0.7% до 1.33 лв./кг). Без промяна в цената са бананите (2.50 лв./кг), а са поскъпнали само дините (+5.1% до 0.62 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година повечето плодове са били по-евтини спрямо цените към 12 август 2022 година, с изключение на ябълките и прасковите, които са поскъпнали.

При зеленчуците

на седмична база поевтинелите са значително повече от поскъпналите, като за тази група храни трендът е доста широк за този сезон - от минус 10.6% до плюс 2.4 на сто. Най-много са поевтинели доматите от открити площи (-10.6% до 1.61 лв./кг), следвани от червения пипер (-8.7% до 2.10 лв./кг), оранжерийните домати (-7.8% до 2.02 лв./кг), морковите (-7.1% до 1.05 лв./кг), зрелия кромид лук (-4.3% до 1.10 лв./кг), картофите (-3.8% до 1.00 лв./кг), зеления пипер (-3.2% до 1.80 лв./кг), тиквичките (-2.0% до 1.49 лв./кг), зелените салати (-1.1% до 0.92 лв./броя).

Поскъпнало е само зелето (+2.4% до 0.87 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, с изключение на оранжерийните краставици. Най-голяма е разликата на цените при тиквичките (0.59 лева), следвани от зеления пипер (0.32 лева) и оранжерийните краставици (-0.42 лева).

ИЗБРАНО