Световните доставки на персонални компютри са намалели с цели 29 процента през първото тримесечие, заради слабо потребителско търсене, натрупан излишък от запаси и влошаващ се макроикономически климат, а американският технологичен производител "Епъл" (Apple Inc.) е понесъл най-голям удар. Това сочи най-новият доклад на Международната корпорация за данни (IDC), съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Според експертите глобалните доставки на компютри са наброявали 56,9 милиона през първото тримесечие на годината, докато през същия период на 2022 г. са били осъществени 80,2 милиона доставки.

През последното тримесечие на миналата година, също на годишна основа, доставките на компютри намаляха с 28,1 процента.

Сред петте най-големи производители на персонални компютри, анализирани в доклада, през първото тримесечие доставките на "Епъл" са отбелязали най-значителен спад - с 40,5 процента спрямо същия период на 2022 г., а тези на американския му конкурент "Дел текнолоджис" (Dell Technologies) - с 31 процента, оставяйки го на второто място в негативната класация.

В доклада се посочва още, че "Леново" (Lenovo Group), "Асус" (Asus) и Ейч Пи (HP) също са изправени пред по-слабо търсене.

През февруари "Епъл" съобщи, че продажбите на нейните компютри "Мак" (Mac), които процъфтяваха по време на пандемията от КОВИД-19, са били с 29 процента по-ниски, свивайки се до 7,7 милиарда долара през четвъртото тримесечие на годишна основа.

"Обемът на доставките през първото тримесечие на 2023 г. бе значително по-нисък в сравнение с 59,2 милиона единици, доставени през първото тримесечие на 2019 г. и 60,6 милиона през същия период на 2018 г.", обясниха от на Международната корпорация за данни.

Според анализаторите "стопирането на растежа и търсенето също дава възможност на веригата за доставки да се промени, докато много фабрики започват да проучват възможности за производства извън Китай".

Опасенията около забавянето на големите икономики се запазва, като неотдавнашните сътресения в банковия сектор изострят страховете, че неконтролируемата инфлация и затегнатата парична политика биха попречили на растежа и финансовите инвестиции.

Ако икономическите тенденции са възходящи до 2024 г., "очакваме значителен ръст на пазара, тъй като потребителите се стремят да обновят устройства си, училищата да заменят остарелите компютри, а бизнеса преминава към операционната система "Уиндоус 11" (Windows 11)", каза Лин Хуанг, вицепрезидент по проучванията в на Международната корпорация за данни .

"Ако рецесията на ключовите пазари се проточи през идната година, възстановяването може да се окаже бавно", предупреди също той.