Парламентарната Комисия по енергетика не прие законопроект за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива, внесен от Делян Добрев и група народни представители.

Вносителят и председател на комисията Делян Добрев изтъкна, че този законопроект не влиза в противоречие с вече приетото облагане на свръхпечалбите, защото вноските, които ще се внесат във Фонда за енергийна сигурност, ще са разход за тази компания и няма да генерират печалби. "Т.е. вместо тя да има печалба от 2 млрд. и 100 млн., както са заявили те за следващата година, ще има печалба от 1 млрд., защото 1 млрд. и 100 млн. ще са внесени вече във Фонда за енергийна сигурност, ако се приеме този наш законопроект", обясни той. Добрев добави, че от останалата печалба от 1 млрд. ще бъдат обложени с 33 процента т.е. държавата ще вземе в бюджета 330 млн. Сумарно от една страна "Лукойл-Нефтохим" ще плати във фонда 1 млрд. и 100 млн., както и 330 млн. в държавния бюджет. Т.е. от тези 2 млрд. и 100 млн. лева, които те са декларирали, ще платят близо милиард и половина, обясни депутатът от "ГЕРБ-СДС".

Според Добрев, ако няма закон, всичко се оставя в добрата воля на "Лукойл-Нефтохим". Той уточни, че за 50-те процента от руския суров, което рафинерията преработва, ще трябва да внесе във фонда разликата между цената уралския нефт и цената на сорт Брент. Добрев посочи, че тези 30-40 процента отстъпка няма да ги вземат, а ще ги вземе Фондът за енергийна сигурност. Оттам през съществуващия механизъм в НАП, както се връщат сега 25-те стотинки ще се връщат 100 процента от тези средства. Ако са 1 млрд. и 100 млн. и се направят и други ограничения, които се съгласуват с Европейската комисия, сумата може да бъде и повече от 1 лева на литър.

Служебният зам-министър на финансите Людмила Петкова обаче каза, че в момента, в който се внесе вноската във фонда, ще се увеличи себестойността на произведената продукция. Според нея това ще доведе до увеличаване на цените на горива.

Добрев обаче й опонира, че това няма как да се случи, защото 40 процента от горивата в България са внос. "На Лукойл горивото им излиза 1,50 лева, но го продават на 3 лв., защото конкурентът продава на 2,99 лева" изтъкна той без да казва кой  е конкурентът. Според депутата, "Лукойл-Нефтохим" няма как да продава на 4 лева на литър, защото другият голям вносител, който държи 40 процента от вноса на горива в България, държи цена от 2,99 лева. Ако двата вносителя се договорят, тогава ще се намеси КЗК.

След като законопроектът не бе приет Добрев изрази надежда компенсациите да се уредят по някакъв друг начин.