Новите случаи на коронавирус в Пекин пробудиха страховете от втора вълна на епидемията. Напоследък Китай съобщаваше само за единични нови инфекции - предимно внесени от чужбина. През последните дни обаче новите случаи на зараза нараснаха скокообразно - не само в Пекин, но и в други региони на страната.

В неделя (14 юни) китайските власти съобщиха за най-големия брой нови инфекции за последните два месеца насам - в страната са били регистрирани 57 новозаразени, от които поне 36 са само в Пекин. Според китайската осведомителна агенция Синхуа, при тези случаи инфекцията не е била внесена от чужбина. Всички следи водят към пазара "Синфади" в южната част на столицата.

Мерки, наподобяващи военно положение

Както отбелязва германският "Ханделсблат", вчера около въпросния пазар властите са въвели драстични мерки, приличащи на военно положение. Хиляди полицаи контролират улиците на квартала, а огромният пазар е под строго наблюдение. Достъпът до него е блокиран. По улиците на съседните квартали също нямало почти никакви хора, тъй като властите са въвели драстични забрани за излизане. На някои места хората използват стълби, опрени до огражденията на блокираните квартали, за да подават хранителни продукти на своите близки, съобщава "Ди Велт".

Пазарът "Синфади" е най-големият в Пекин. Простира се на площ от 112 хектара - т.е. около 150 футболни игрища. Властите съобщиха, че целият пазар предстои да бъде основно дезинфекциран. А близо 10-те хиляди търговци и продавачи, работещи там, ще бъдат подложени на тестове за диагностициране на коронавирус. Англоезичното онлайн-издание "Глобал Таймс" с новини от Китай цитира експерти, според които ограниченията ще доведат до трудности в снабдяването на китайската столица с определени хранителни продукти. Пазарът е мястото, от което жителите на Пекин се снабдяват с 90% от прясното месо, рибата и зеленчуците, консумирани в града, посочва сайтът.

"Пекин преживява необичайни времена", заяви говорителят на града Су Хейян по време на пресконференция. Досега столицата беше останала до голяма степен незасегната от пандемията, а през последните два месеца там нямаше почти никакви нови случаи. Сега обаче се появиха 57 нови инфекции само за един ден - подобно повишаване на новите случаи не е имало от април насам.

Междувременно инфекцията вече се прехвърля към съседната на Пекин провинция - Ляонин, където в неделя са регистрирани два нови случая, очевидно внесени от столицата. Редица големи китайски градове, сред които Харбин и Далян, призова своите граждани да не пътуват до Пекин.

"Хората се страхуват. Всички сергии за месо в центъра на Пекин бяха затворени, купувачи почти няма", казва Сун, жител на столицата, който като всички останали в тези дни не желае да съобщи пълното си име, отбелязва "Ди Велт" и го цитира с думите: "Този вирус наистина поражда страх".

Дали вирусът е мутирал?

Още в събота (13 май) властите започнаха да анализират хиляди проби, взети от пазара в Пекин. Засега при 40 са открити следи от вируса. Сред тях е и "дъска, използвана за филетиране на импортирана сьомга", посочва швейцарският "Люцернер Цайтунг". Само часове след това редица вериги супермаркети са премахнали сьомгата от асортимента си. Сега трябва да бъде установено дали е възможно заразата да е тръгнала от сьомгата на пазара*.

Учените се питат и друго: дали вирусът междувременно не е мутирал. Според експерти, не е ясно откога вирусът върлува в Пекин. Освен това китайски лекари са посочили в края на май, че заразените в североизточните провинции на границата с Русия са били значително по-дълго време преносители на вируса, отколкото се смяташе досега. Освен това и първите симптоми при заразените там се проявили доста по-късно от известното досега.

Публикувано в DW

*Китай междувременно спря вноса на сьомга, след като на пазара "Синфади" бе локализирано огнището на новия коронавирус.

Не можем да пращаме никаква сьомга в Китай, пазарът е затворен, съобщи пред Ройтерс Регин Якобсен, главен изпълнителен директор на компанията Баккарфрост (Bakkafrost).

Акциите на най-големите производители на сьомга в Норвегия Моуи (Mowi), Норвуей роял салмон (Norway Royal Salmon) и Салмар (Salmar), както и на Баккарфрост от Фарьорските острови, днес спаднаха с 5 до 7 на сто в сутрешната търговия.